Throwback: Charleroi-Cercle eindigt op vechtpartij: "Ze klopten en deden erg domme dingen" (VIDEO)

Op 12 september 2009, vandaag exact veertien jaar geleden, viel er een opvallende confrontatie tussen Sporting Charleroi en Cercle Brugge te noteren. De bezoekers wonnen met 0-4, wat op zich al een straf resultaat is, maar vooral de incidenten na de match zorgden voor hel wat tumult.

Charleroi-Cercle Brugge 0-4 12 september 2009

Cercle Brugge won op 12 september 2009 met zware 0-4 cijfers op het veld van concurrent Sporting Charleroi. Sergiy Serebrennikov scoorde na veertien minuten een penalty (nadat Kéré al na twaalf minuten rood pakte voor de thuisploeg) en vlak voor rust maakte Oleg Iachtchouk de 0-2. Diep in de tweede helft scoorde Genk-huurling Jelle Vossen de 0-3 en 0-4. De spelers én bestuursleden van Sporting Charleroi vonden het na afloop van de wedstrijd nodig om een robbetje te vechten. Volgens hen was het provceren van Cercle-coach Lorenzo Staelens de aanleiding.

Mogi Bayat Lorenzo Staelens relletje

Charleroi-manager Mogi Bayat ontkent de incidenten niet, maar legde de volledige schuld bij de bezoekers.

"Eén en misschien zelfs twee Cercle-coaches (Staelens en De Boeck) maakten een vulgaire armbeweging naar onze spelers. Dat was het startpunt van de incidenten. Onze spelers, al zwaar ontgoocheld door het verlies, werden nog eens getart door twee oude 'sterren' van het Belgische voetbal. Gelukkig hebben wij een veiligheidsverantwoordelijke. Die persoon is erkend door het ministerie en zal een klacht indienen wegens inbreuken op de voetbalwet", aldus Bayat. Bij Cercle Brugge vonden ze de incidenten echt niet kunnen en veel te ver gaan. Lorenzo Staelens: "Ik beschermde speler Olivier Claessens tegen Grégory Christ. Die dreigde ermee Claessens' benen te breken. Daarop hebben Christ en een deel van het Charleroi-bestuur mij achtervolgd tot in de gangen van het stadion", aldus Staelens.

Pol Vandendriessche interview in het Frans

Cercle Brugge-bestuurder en woordvoerder Pol Van Den Driessche zat enkele uren voordien nog op het vliegtuig uit Taiwan. Hij reed rechtstreeks van het vliegveld van Charleroi naar Mambourg. Hij reageerde woedend voor de camera, zowaar in het Frans: "We waren echt in de wolken met de zege en samen met voorzitter Frans Schotte en directeur Yvan Vandamme trok ik na de match naar beneden om de spelers en trainers proficiat te wensen. Plots zag ik iedereen naar dezelfde deur stappen. Ik dacht eerst nog dat het een slechte organisatie was en dat de spelers van de twee ploegen naar dezelfde kleedkamer moesten, maar al gauw had ik door dat er meer aan de hand was. Een paar spelers, waaronder Cyril Théréau, waren door het dolle heen en waren aan het roepen en tieren. Die Théréau bleef maar gas geven en de angst stond op het gezicht van onze spelers. Men is er dan in geslaagd om de deur af te sluiten en na overleg hebben we dan besloten om niks meer te zeggen", aldus Pol Van Den Driessche. Bekijk hieronder het opvallend interview: