Francky Dury getuigt over pijnlijk vertrek: "Plots stond ik neus aan neus met hen"

Francky Dury was tot 17/12/2021 de hoofdtrainer van Zulte Waregem. Het was een functie die hij meer dan twintig jaar, verspreid over twee periodes, met enorm veel passie heeft gedaan. Zijn tweede periode begon in december 2011 en in die tien jaar heeft hij 430 wedstrijden de leiding genomen over de club uit West-Vlaanderen. Eind vorig jaar kwam er dus een einde aan de samenwerking tussen Zulte Waregem en Francky Dury. Het was geen einde zoals de 64-jarige West-Vlaming het zich had voorgesteld. 

Francky Dury

Francky Dury is een coach die helemaal onderaan de ladder is begonnen en die zichzelf hogerop heeft weten te werken. Zijn hele carrière heeft hij gemaakt bij Zulte Waregem. In het begin van de jaren '90 komt hij aan bij Zultse VV, op dat moment spelen zij in Eerste Provinciale. Met de West-Vlaamse club weet hij maar liefst vijf keer kampioen te spelen en zo de club naar de hoogste divisie van het Belgisch voetbal te loodsen. Tot 2010 zal hij aanblijven bij Zultse VV, wat ondertussen al gefuseerd was met KSV Waregem tot SV Zulte Waregem. Nadien is hij kort even bondscoach van de Belgische -21 en trainer van KAA Gent geweest.  

SV Zulte Waregem

In december 2011 keert hij dus voor een tweede keer terug naar SV Zulte Waregem. Het zal een periode zijn van tien jaar met ups en downs. Een hoogtepunt kwam er in 2013 toen ze op een haar na de titel verloren van RSC Anderlecht en ze het seizoen daarop Europa in mochten. In tien jaar tijd wist Francky Dury de West-Vlamingen vier keer naar play-off 1 te coachen en hij bracht één Beker van België naar de Gaverbeek. De laatste jaren ging het wat minder en eindigden ze nooit hoger dan een negende plek. 

Vertrek 

Aan het begin van het seizoen 21/22 was het duidelijk dat dit het laatste seizoen zou zijn voor Francky Dury, maar dat seizoen heeft hij dus niet kunnen uitdoen. Na de wedstrijd op Seraing en de 5-1 nederlaag kwamen enkele supporters in opstand tegen hun coach. "Enkelingen zochten de confrontatie en kwamen tot op twintig centimeter van mijn neus staan", vertelt Francky Dury. De West-Vlaming draagt SV Zulte Waregem in zijn hart en daarom maakte hij ook zelf de keuze om er een punt achter te zetten: "Ik voelde dat ik de negatieve sfeer niet kon omkeren en ik ben dan ook iemand die mijn verantwoordelijkheid niet ontloopt. Daarom ben ik op eigen initiatief, uit liefde voor de club, zelf opgestapt." 

Francky Dury over vertrek bij Zulte Waregem