Hein Vanhaezebrouck analyseert kwakkelseizoen van FC Barcelona: "Ligt niet (enkel) aan Messi"

Het ziet er naar uit dat FC Barcelona dit seizoen geen enkele prijs zal pakken. En een jaar zonder trofee zou hard aankomen, want dat is al geleden van 2008 ondertussen. Toen nog onder Frank Rijkaard. Hein Vanhaezebrouck analyseerde en zag meteen waar het schoentje wringt...

"Ik heb Barcelona al genoeg moeten ontleden en het is altijd hetzelfde liedje", begint Vanhaezebrouck in Het Nieuwsblad. "Er ontbreekt van alles: goeie passeurs, diepgang, een defensieve organisatie… Destijds zorgden Xavi, Iniesta, Dani Alves - noem maar op - voor al die fijne balletjes. Maar nu? Van de backs zal het niet komen - Semedo en Alba zijn meer lopers - en op het middenveld is het ook een stuk minder. De Jong, ja, die moet dat nog kunnen. Maar je moet dan nog de mannen hebben die diep gaan.

"Vroeger waren Eto'o en Villa levensgevaarlijk. De beste Suarez was dat ook, maar die zie ik niet meer. Dembélé zou het kunnen, maar die is altijd geblesseerd. En Griezmann heeft nog altijd geen duidelijke rol aangemeten gekregen. Achterin tot slot is er allang geen Puyol meer. Piqué profiteerde altijd van diens aanwezigheid, maar nu hij zelf de leiding heeft, is het een stuk minder. Want Lenglet en Umtiti naast zich, dat is niet de absolute top. De doelman evenmin. Bij Duitsland kiezen ze terecht nog altijd voor Neuer in plaats van Ter Stegen. In Spanje zijn ook Oblak en Courtois veel beter."

Messi

"Iedereeen kijkt altijd naar Lionel Messi als het slecht gaat bij Barça, maar zijn cijfers zijn nog altijd top. Met 27 goals en 24 assists in 38 matchen is hij goed voor 1,34 beslissende acties per match. Vorig seizoen was dat 1,44, dat ligt dus niet ver uit elkaar. Het ligt dus heus niet (alleen) aan Messi, er zijn zoveel andere elementen in het negatieve verhaal van Barcelona."