Hoe is het nu met Abdelhak Nouri?

Abdelhak Nouri zakte op 8 juli 2017 in de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar en liep daarbij ernstige en blijvende hersenschade op. Inmiddels komt er amper nieuws naar buiten over de situatie van 'Appie'. Hieronder vind je een overzicht van alles wat tot nu toe duidelijk is.

Aansprakelijkheid

Na zijn hartaanval in de zomer van 2017, liep Nouri ernstige en blijvende hersenschade op, ondanks dat hij gereanimeerd werd. Ajax gaf een jaar na deze reanimatie toe dat er ernstige fouten zijn gemaakt.

Clubarts Don de Winter had tijdens het incident niet meteen door dat het ging om hartfalen, met hersenschade als gevolg. De club nam later afscheid van de arts en erkende aansprakelijk te zijn.

Arbitragezaak

In januari 2021 liet algemeen directeur Edwin van der Sar aan de NOS weten dat de gesprekken tussen Ajax, de familie van Nouri en de juristen niets hebben opgeleverd. De familie van Nouri spande vervolgens een arbitragezaak aan tegen de Amsterdammers.

Die zaak ging niet over zijn contract bij de club, maar om het arbeidsleven van Nouri, oftewel het arbeidsvermogen. Als Nouri bijvoorbeeld wél goed behandeld zou zijn, had hij dan nog kunnen voetballen? Ajax was van mening dat de middenvelder nooit meer op hoog niveau had kunnen voetballen, los van de behandeling op het veld.

De familie van Nouri stond daar heel anders in. Zij dachten dat Nouri na zijn herstel gewoon nog profvoetballer had kunnen worden. Daarom is de kwestie naast de situatie van Daley Blind gelegd. In 2019 kwam naar buiten dat de verdediger van Ajax is getroffen door een ontstoken hartspier. Blind speelt momenteel met een hartkastje.

Nouri had na zijn herstel misschien niet meer kunnen spelen voor Ajax, maar mogelijk wel voor een club als FC Utrecht of SC Heerenveen. Als speler verdien je daar veel meer dan een scout of jeugdtrainer, waardoor het verschil in salaris tot de pensioenleeftijd behoorlijk kan oplopen.

Ajax en de familie van Nouri hebben inmiddels een schikking getroffen over de schadevergoeding. Dat heeft de club uit Amsterdam eind februari 2022 bekendgemaakt. De schikking bedraagt 7.850.000 euro. 

Update bij DWDD

Khalid Kasem, de advocaat van de familie Nouri, en de vader en broer van 'Appie' zaten in maart 2020 aan tafel bij De Wereld Draait Door. Het drietal gaf in die tv-uitzending een update over de situatie van Nouri.

Update over Nouri (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Update op zijn verjaardag

Op 2 april 2021, de dag dat Nouri zijn 24ste verjaardag vierde, kwam Kasem opnieuw met een update over de oud-Ajacied. "De familie viert zijn verjaardag niet heel erg, dat hebben ze eigenlijk nooit gedaan", vertelde de advocaat destijds in Humberto. "Ik was gisteravond nog even bij Abdelhak".

"Ze staan er wel bij stil, vooral omdat er heel veel mensen bij stilstaan", vervolgde Kasem. "Ze krijgen veel telefoontjes, kaarten en brieven. Dat doet ze natuurlijk enorm goed. Dat betekent dat Appie nog steeds in alle gedachten en harten is van mensen die met hem meeleven". 

De situatie is ten opzichte van het jaar daarvoor hetzelfde gebleven. "Het gaat eigenlijk onveranderd. Het heeft zich wat gestabiliseerd. Zijn broer heeft er toen wat over gezegd bij Matthijs van Nieuwkerk en eigenlijk is dat een beetje onveranderd gebleven".

De belangenbehartiger van de familie van Nouri bevestigde ook dat 'Appie' bij bewustzijn is. "Ja, hij maakt ook wel contact en eigenlijk is het zo zoals zijn broer al vertelde: hij is erbij. Hij zit er ook regelmatig bij in de woonkamer. Dan kijken we voetbal. Hij maakt onderdeel uit van de familie".

"Hij is daar waar hij altijd was. Of hij plezier beleeft aan het kijken naar voetbal? Dat vind ik moeilijk in te schatten. Maar het is wel zo dat er genoeg naar de tv wordt geschreeuwd om hem heen, dus hij kan bijna niets anders dan meeleven, bij wijze van spreken", aldus Kasem.

Sinds wanneer ligt Nouri in coma?

Nouri lag direct na het incident op 8 juli 2017 in coma. Op 26 maart 2020, in de uitzending van De Wereld Draait Door, vertelde de familie van Nouri dat 'Appie' was ontwaakt uit zijn coma. Nouri wordt momenteel thuis verzorgd.

Wat betekent hersendood?

Bij hersendood is er geen elektrische activiteit meer in de hersenen. Mensen die hersendood zijn, herstellen soms nog en kunnen weer normaal gaan leven. Bij Nouri is dat hoogstwaarschijnlijk niet meer het geval. 

Waar woont Nouri nu?

Nouri woont nu in een aangepaste woning in Amsterdam-West, vlakbij zijn ouderlijk huis. Vrijwel altijd zijn familieleden of zorgverleners bij hem aanwezig. Hij zit overdag geregeld in een rolstoel en toont minimale gedragsreacties. 

Kan Nouri ooit weer voetballen?

Nee, Ajax is van mening dat Nouri nooit meer op niveau had kunnen voetballen, ongeacht de behandeling op het veld tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen.

Hattrick Arnaut Danjuma

Arnaut Danjuma maakte op 19 februari 2022 drie doelpunten in het competitieduel met Granada. Die hattrick droeg de aanvaller van Villarreal op aan 'Appie' en zijn familie.

Danjuma sprak voorafgaand aan de wedstrijd tegen Granada met Mo Nouri, de broer van, en beloofde hem te scoren voor de voormalig profvoetballer. Nota bene in de 34e minuut maakte Danjuma zijn eerste treffer van de middag.

Mohamed Ihattaren onder de hoede van Familie Nouri

De familie Nouri kwam in november 2022 weer in het nieuws. Er was geen update over zoon 'Appie', maar over een oud-speler van Ajax. De op een zijspoor belande Mo Ihattaren was namelijk ingetrokken bij de familie Nouri.

Matthijs de Ligt openhartig over gitzwarte dag

In een interview met Beau van Erven Dorens liet oud-ploeggenoot Matthijs de Ligt zich openhartig uit over het moment van de hartstilstand van Nouri. De Ligt en Nouri groeiden samen op, waardoor de pijn bij de centrale verdediger extra groot was. "Als je dan zo jong al op het veld neervalt met een heel groot probleem. We hoorden dat het stabiel was, kwamen terug van een training en we moesten op onze kicksen naar boven, naar de meeting room. We zagen daar een huilende teammanager. Ik krijg kippenvel als ik erover nadenk. Het zijn allemaal jonge jongens, we zijn allemaal met elkaar opgegroeid, en dan zo’n gebeurtenis".

Eerbetoon door spelers Marokko

Tijdens het WK in Qatar verraste Marokko vriend en vijand door als vierde te eindigen. In de achtste finales werd grootmacht Spanje verslagen. Na de historische zege op La Roja bracht de Marokkaanse ploeg een eerbetoon aan 'Appie'. In de kleedkamer hield Sofyan Amrabat een shirt van Nouri in de lucht, terwijl de rest van de selectie zijn naam scandeerde.

 Het gaat een stuk beter: "Hij is stabieler, rustiger"

In gesprek met Ajax Life deelde Abderrahim Nouri dat Appie 'stabieler en rustiger' is sinds hij thuis is. Hier gaat het eten een stuk beter: "Daardoor is hij aardig op gewicht, is hij helderder en krijgt hij meer mee", aldus de broer. Daarnaast is er ook meer communicatie mogelijk en laat hij met zijn wenkbrauwen weten wat hij wel of niet wil: "Dat was echt bizar! Ik kreeg overal kippenvel, zo mooi", vertelt Abderrahim, die stelt dat mensen 'in positieve zin zullen schrikken' als ze Appie weer zien. "Hij heeft weer wat huiskleur, is alert, lacht als we grappen maken of wordt emotioneel als we herinneringen ophalen. Dat is echt een immens verschil met het begin", aldus de broer van Appie over diens situatie.