Interessant! Een overzicht van de WK-kwalificatie: wie is gekwalificeerd en wie kan zich nog kwalificeren?
Inhoudsopgave
Onze Rode Duivels konden zich rechtstreeks plaatsen voor het WK, net als 22 andere landen. 20 andere landen strijden om de resterende 9 plaatsen. Wie dat allemaal zijn, lees je hieronder!
Kunnen zich nog kwalificeren
Afrika (CAF)
Groep A
In groep A gaat het momenteel met nog 1 speeldag te gaan tussen Tunesië en Democratische Republiek Congo. De Tunesiërs hebben een voorsprong van 3 punten en hebben genoeg aan een gelijkspel tegen laatste in de stand Libië om zich te kwalificeren. DR Congo moet winnen van Guinea en hopen dat Tunesië verliest om alsnog als groepswinnaar uit te bus te komen. De beslissing volgt op 11 november.
Groep C
Ook in Groep C zijn er nog 2 kandidaat-winnaars: Marokko en het Ivoorkust van Marc Wilmots. De Marokkanen beginnen met een voorsprong van 1 punt aan het onderlinge duel dat op 11 november staat gepland. De Ivorianen moeten thuis dus winnen om zich nog te kunnen kwalificeren...
Groep D
Wat een spanning in groep D, want alle 4 de landen kunnen zich nog kwalificeren! Dit komt doordat de wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Senegal opnieuw moet worden gespeeld door corruptie van de scheidsrechter... De Senegalezen staan eerste in de groep, met 2 punten voor op Burkina Faso en Kaapverdië en 4 op Zuid-Afrika. Als Senegal de inhaalmatch tegen de Bafana Bafana wint, zijn ze altijd groepswinnaar, anders zal het er echt nog om gaan spannen op de laatste speeldag (14/11). Dan worden volgende matchen gespeeld: Senegal - Zuid-Afrika en Burkina Faso - Kaapverdië... Spannend!
Europa (UEFA)
In Europa wordt om de laatste 4 plaatsen gestreden in barragewedstrijden tussen de 8 beste tweedes.
Noord-Ierland - Zwitserland
De grootste pechvogel van al moet het opnemen tegen Will Grigg-land! De Zwitsers, 11e op de FIFA-ranking, stonden 9 speeldagen aan de leiding, maar moesten na speeldag 10 toch nog Portugal voor zich dulden... De Noord-Ieren eindigden 2e na Duitsland, maar voor Tsjechië! In 4 wedstrijden konden de Noord-Ieren de Zwitsers slechts 1 keer verslaan: tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in 1998...
Kroatië - Griekenland
De nummer 2 uit de groep van de Belgen neemt het op tegen de nummer 18 van de FIFA-ranking. De Kroaten eindigden verrassend na IJsland in hun groep... Zes keer speelden deze landen al tegen elkaar en de enige overwinning van de Kroaten dateert van 1997...
Zweden - Italië
Italië had de pech om in de poule van Spanje terecht te komen... De Zweden slaagden erin om voor Nederland te eindigen in groep A en zich zo voor de barrages te plaatsen! 23 onderlinge interlands gingen vooraf aan dit duel: Italië won 11 keer, Zweden 6 en het eindigde 6 keer op een gelijkspel. De laatste keer dat de Zweden echter konden winnen dateert al van het vriendschappelijke duel uit 1998...
Denemarken - Ierland
Laatste match van de Europese kwalificaties. De Denen eindigden voor het verassend sterke Montenegro en Roemenië, maar achter Polen. De Ieren eindigden verassend voor Wales, maar dat was niet genoeg om groepswinnaar te worden, die eer was weggelegd voor Servië... In de 12 voorafgaande duels trokken de Ieren 5 keer aan het langste eind, de Denen 3 keer en 4 keer kwam er geen winnaar uit de bus.
Intercontinentale play-offs (AFC, CONCACAF, CONMEBOL & OFC)
Honduras - Australië
Vierde uit Noord-Amerika, Honduras neemt het op in een ontmoeting over 2 wedstrijden tegen Play-off winnaar uit Azië, Australië. De Australiërs konden zich verassend genoeg niet kwalificeren via de groepsfase en moeten nu via deze barragewedstrijden proberen de kwalificatie af te dwingen... Dit zal meteen ook de eerste ontmoeting tussen beide landen zijn.
Nieuw-Zeeland - Peru
Nieuw-Zeeland kwam zoals verwacht als winnaar uit de kwalificaties in Oceanië, dat biedt echter geen garantie op kwalificatie voor het WK. Als ze zich toch willen kwalificeren, zullen ze zich voorbij de vierde uit Zuid-Amerika, Peru, moeten wurmen. De Peruvianen eindigden verassend voor Chili... Ook voor deze landen wordt het een eerste ontmoeting.
Gekwalificeerd
Azië (AFC)
Iran
Iran kwalificeerde zich als tweede land voor het belangrijkste landentoernooi in het voetbal. De Iranezen moesten twee kwalificatieronden doorstaan: in de eerste versloegen ze Oman, Turkmenistan, Guam en India. In hun tweede ronde eindigden ze eerste in een groep met Zuid-Korea, Syrië, Oezbekistan, China en Qatar.
Japan
Na Iran was het aan de Japanners om zich te kwalificeren. Na een eerste ronde met mindere goden als Syrië, Singapore, Afghanistan en Cambodja, volgde een toch wat moeilijkere tweede ronde tegen Saoedi-Arabië, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Thailand.
Zuid-Korea
Zuid-Korea kon zich voor de negende (!) keer op rij plaatsen voor de eindronde van het WK, geen enkel Aziatisch land doet op dit moment beter! Na een makkelijke eerste ronde waarin elke wedstrijd werd gewonnen tegen Lebanon, Koeweit, Myanmar en Laos. In de tweede ronde hadden ze het echter een pak moeilijker, ze moesten Iran voor zich dulden en hielden met redelijk wat moeilijkheden Syrië, Oezbekistan, China en Qatar achter zich.
Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië wist zich als laatste Aziatisch land te plaatsen voor het WK, na een eerste ronde tegen de Verenigde Arabische Emiraten, Palestina, Maleisië en Timor-Leste, dat ze als groepswinnaar afsloten, volgde een schijnbaar onmogelijke opdracht tegen Japan, Australië, opnieuw de Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Thailand. Verassend genoeg eindigden de Saoedi’s voor favoriet Australië en mogen ze dus voor de 2e keer ooit naar een WK!
Afrika (CAF)
Nigeria
Het eerste Afrikaanse land dat zich kon plaatsen voor de eindronde van het WK is Nigeria. "The Super Eagles" speelden in een poule met Zambia, Algerije en Afrikaans kampioen Kameroen, loodzwaar zou je denken, maar niets bleek minder waar, met nog 1 wedstrijd voor de boeg staan de Nigerianen al 6 punten voor op eerste achtervolger Zambia.
Egypte
Iedereen heeft de beelden wel gezien, toen Mohamed Salah in de laatste minuten een penalty tegen de touwen schoot en het stadion ontplofte... Het was meteen ook de terugkeer van Egypte in het belangrijkste voetbaltoernooi. Deze volgde na kwalificatie in een groep met Oeganda, Ghana en Congo.
Noord-Amerika (CONCACAF)
Mexico
De Noord-Amerikaanse kwalificaties zijn een pak ingewikkelder dan pakweg de Europese. De kleppers, zoals Mexico, komen aan de bak in de vierde ronde. In deze ronde versloegen de Mexicanen Honduras, Canada en El Salvador. In de vijfde en laatste ronde speelden de 6 beste landen tegen elkaar, Mexico verloor slechts 1 wedstrijd en werd winnaar.
Costa Rica
Net als 4 jaar geleden kon Costa Rica zich plaatsen voor het WK, na en eerste ronde waarin Panama, Haïti en Jamaica werden verslaan, eindigden ze in de laatste ronde als tweede op 6.
Panama
De laatste ploeg die zich rechtstreeks kon plaatsen voor het WK was een gigantische verassing, niet Honduras of het grootste land van Noord-Amerika, de VS, wisten zich te plaatsen, maar het kleine Panama! Thuis bleven de Panamezen ongeslagen!
Zuid-Amerika (CONMEBOL)
Brazilië
Brazilië was het eerste land dat zich kon kwalificeren, de Brazilianen waren oppermachtig in de kwalificatiecampagne. Met slechts 1 verlieswedstrijd uit 18 wedstrijden was geen enkel Zuid-Amerikaans land echt partij voor de Brazilianen.
Uruguay
Dat Brazilië autoritair won, weten we allemaal, maar wat een strijd werd het achter hen! Pas op de laatste speeldag wisten de nummers 2, 3 en 4 zich te plaatsen. Desondanks 5 (!) verliespartijen uit 18 wedstrijden, werd Uruguay tweede in de groep.
Argentinië
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost voor het Argentijnse sterrenensemble, maar ze zijn erbij volgende zomer... Op de laatste speeldag sprongen ze nog van de 6e naar de 3e plaats!
Colombia
Ook Colombia moest dus wachten tot de absolute slotfase van de kwalificatiecampagne. Met amper 1 punt meer dan nummers 5 en 6 Peru en Chili, scheelde het echt geen haar of het was een WK zonder Falcao en James Rodriguez...
Europa (UEFA)
België
De Rode Duivels wisten zich (zoals we allemaal weten) redelijk makkelijk te kwalificeren voor het WK. Zonder echt grote problemen werden Griekenland, Cyprus, Estland, Bosnië en Gibraltar opzijgezet. Er werd zelfs een nieuw record gevestigd voor onze Nationale ploeg door met 9-0 van Gibraltar te winnen.
Duitsland
De regerend wereldkampioen was het tweede Europese land dat zich kon kwalificeren, ze kenden geen enkel probleem en wonnen al hun matchen tegen Noord-Ierland, Tsjechië, Noorwegen, Azerbeidzjan en San Marino.
Engeland
De Three Lions, winnaars in 1966, konden zich voor de 15e maal plaatsen voor het WK. Dit in een groep met Slovakije, Schotland, Slovenië, Litouwen en Malta. De troepen van bondscoach Gareth Southgate hadden 8 punten voor op nummer 2 Slovakije.
Spanje
De tweevoudig wereldkampioen kwam terecht in een moeilijke poule, met ook nog Italië, Albanië, Israël, Macedonië en Liechtenstein. De Spanjaarden lieten echter maar één keer punten liggen, in en tegen Italië. Zo konden ook zij zich zonder al te veel problemen plaatsen.
Polen
Polen, ook wel Lewandowski-land genoemd, want hij was echt dé man van de kwalificatiecampagne voor de Polen. In een open groep met ook nog Denemarken, Montenegro, Roemenië, Armenië en Kazakhstan waren het de Polen die aan het langste eind trokken.
IJsland
Ook de Viking Clap zal voor het eerst te zien zijn op een WK! De IJslanders begonnen allesbehalve als favoriet in een aartsmoeilijke groep met Kroatië, Oekraïne, Turkije, Finland en Kosovo, maar het einde mocht er zijn! Winnaars met 2 punten voorsprong op Kroatië en de ploeg die niemand kan haten zal ook in Rusland te zien zijn!
Servië
Servië miste het EK in Frankrijk en moest het in hun poule opnemen tegen 3 landen die wél aanwezig waren in 2016: Ierland, Wales en Oostenrijk, de groep werd aangevuld met Georgië en Moldavië. Tegen alle verwachtingen in, kwamen de Serviërs als winnaar uit de bus en mogen ze zich dus opmaken voor een nieuwe deelname aan het WK.
Portugal
Europees kampioen en toch de meeste moeite nodig gehad om zich te kwalificeren van alle Europese groepswinnaars... Zwitserland stond van speeldag 1 tot 9 aan de leiding, maar op de laatste speeldag veroverde Portugal echter de koppositie dankzij een overwinning tegen de Zwitsers.
Frankrijk
In 2016 nog gastland van het EK, nu winnaars van groep A met ook nog Zweden, Nederland, Bulgarije, Luxemburg en Wit-Rusland. Met één enkel uitschuivertje tegen Zweden wisten de Fransen zich te plaatsen voor het WK volgende zomer.
Rusland
Als gastland moest Rusland natuurlijk geen kwalificaties spelen en waren ze als allereerste zeker van het WK.