Alles over het EK voetbal 2024 in Duitsland: deelnemende landen, speelsteden en stadions

De Rode Duivels plaatsten zich in 2023 makkelijk voor het EK in Duitsland dat volgende zomer plaatsvindt. Dat Europees Kampioenschap komt steeds dichterbij en dus vinden wij het bij Voetbalflitsen hoogtijd om jou wat meer informatie te verschaffen. Kom hier alles te weten.

Waar wordt het EK 2024 gespeeld?

Het EK voetbal van 2024 zal gespeeld worden in Duitsland. Dat werd vijf jaar geleden, in 2018, al beslist. De enige andere optie was Turkije. Duitsland kreeg echter een pak meer stemmen dan de Turken - twaalf versus vier -, waardoor het EK in Duitsland zal plaatsvinden. In 2006 vond in Duitsland al eens een groot toernooi plaats. Toen werd het WK gewonnen door Italië.

In welke steden worden er gespeeld op het EK 2024?

Traditiegetrouw worden de wedstrijden op een EK gespeeld in verschillende steden. Op het EK 2024 in Duitsland zal in volgende steden gespeeld worden: Berlijn, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Düsseldorf, en Frankfurt am Main.

In welke stadions worden er gespeeld op het EK 2024?

De Bundesliga staat erom bekend fantastische faciliteiten te hebben op voetbalvlak. Ze hebben heel wat prachtige stadions door het WK in 2006 en zullen daar op het EK ook gebruik van maken. Er zal gespeeld worden in volgende stadions: Olympiastadion (Hertha Berlijn), Allianz Arena (Bayern München), Veltins-Arena (Schalke 04), Mercedes-Benz Arena (Stuttgart), RheinEnergieStadion (FC Köln), Volksparkstadion (Hamburger SV), Red Bull Arena (RB Leipzig), ESPRIT Arena (Fortuna Düsseldorf), Signal Iduna Park (Dortmund) & Commerzbank Arena (Eintracht Frankfurt). Er zijn dus tien stadions voor het EK aangewezen.

Wanneer is het EK voetbal 2024?

De openingswedstrijd van het EK voetbal 2024 is geprogrammeerd voor 14 juni 2024. Het EK zal op de kop één maand duren. Met andere woorden: de finale zal gespeeld worden op 14 juli 2024. Verspreid over tien steden, worden op het toernooi 51 wedstrijden afgewerkt. Er zijn met andere woorden 24 deelnemende landen.

Wanneer loting poules EK voetbal 2024?

De loting voor de poulefase van het EK 2024 zal plaatsvinden in de Elbphilharmonie in Hamburg, op 2 december 2023 om 18u 's avonds. De 24 gekwalificeerde landen zullen verdeeld worden in zes poules van vier. De nummer één, twee en de vier beste nummers drie plaatsen zich vervolgens voor de knock-outfase.

Welke landen nemen deel aan het EK in Duitsland?

In maart 2024 worden er in de play-offs nog drie EK-tickets verdeeld, maar deze 21 landen plaatsten zich reeds voor het EK in Duitsland.

  • Pot 1: Duitsland, Portugal, Frankrijk, Spanje, België en Engeland
  • Pot 2: Hongarije, Turkije, Roemenië, Denemarken, Albanië en Oostenrijk
  • Pot 3: Nederland, Schotland, Kroatië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië
  • Pot 4: Italië, Servië en Zwitserland. Drie overige landen nog te bepalen.

De verdeling van de potten:

Met welke bal wordt er gespeeld op het EK?

In Duitsland zal er gespeeld worden met een Adidasbal die de naam Fussballliebe meekreeg. De officiële wedstrijdbal is uitgerust met tal van technologische snufjes, waaronder de 'connected-ball' technologie. Zo wordt de VAR maximaal geholpen met allerlei data.

Wat is het logo en de slogan van het EK 2024?

Op 5 oktober 2021 werd in het Olympiadstadion in Berlijn de slogan van het EK bekendgemaakt. Deze is 'United by Football, Vereint im Herzen Europas'. Eveneens werd die dag het logo gelanceerd. Hierop is de Henri Delauney-trofee te zien met errond de kleuren van de vlaggen van de deelnemende landen. Ook alle gaststeden kregen een eigen logo.

Het officiële logo van het EK 2024:

Dergelijke taferelen zouden we ook op het EK kunnen zien: