Opvallend! Dit zijn de 6 kandidaten om het EK in 2028 te organiseren, waaronder Turkije

Het EK voetbal van 2020 ligt nog maar net achter ons en toch zijn daar al de nieuwe inschrijvingen voor het EK van 2028. Ook dit keer zijn er weer veel landen die het zien zitten om de organisatie van het grootste voetbalevenement van Europa op zich te nemen. Toch zal de uiteindelijke aankondiging van het gastland pas iets zijn voor het najaar van 2023. 

Criteria

Het is niet zo evident voor elk land om aan de juiste criteria van de UEFA  te voldoen. Zo moet er één stadion zijn met een capaciteit van minstens 60 000 zitjes en liefst zijn er twee stadions die plaats bieden aan 50 000 mensen. Omdat een EK in veel verschillende stadions gespeeld wordt, is het van belang dat er ook enkele kleinere stadions ter beschikking zijn. Zo moeten er vier stadions zijn waarin 40 000 mensen van het voetbal kunnen genieten en nog drie kleinere stadions met plaats voor 30 000 supporters. 

Kandidaten EK 2028

Er zijn altijd landen die het EK helemaal op hun eentje willen organiseren, zo stuurde Rusland hun kandidatuur al in en ook Turkije is dat van plan. Maar omdat de UEFA zo'n hoge eisen stelt, hebben heel veel landen besloten om de handen in elkaar te slaan. Portugal en Spanje zijn twee van die landen die het zien zitten om samen het EK te organiseren. Maar het kan nog straffer en met nog meer, want alle landen van het Scandinavisch Schiereiland (Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Faeröer en Ijsland) hebben samen hun kandidatuur ingestuurd. Dat voorbeeld wordt ook gevolgd door Roemenië, Bulgarije, Servië en Griekenland die samen een bod willen indienen. Net zoals ook Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland dat gaan doen. Door een samenwerking hopen die landen een grotere kans te maken om het EK voetbal van 2028 te mogen organiseren. 

Ook interessant