Na 5 jaar nieuwe kampioen? Controversiële 'kerncentraleclub' verrassende leider in Hongarije

Zegt de club Paksi FC je iets? Als je het Hongaarse voetbal niet op de voet volgt, lijkt de kans ons eerder klein. Paksi FC is goed op weg om voetbalgeschiedenis te schrijven in Hongarije. De club werd nog nooit kampioen, maar prijkt op dit moment bovenaan het klassement. De voorbije vijf seizoenen pakte Ferencváros telkens de titel, maar voorlopig ziet het er naar uit dat de heerschappij van de club dit seizoen doorbroken gaat worden. Paksi FC is op zijn zachtst gezegd geen gewone voetbalclub. Van een nucleaire kernreactor tot banden met Rusland, over Paksi FC valt een boek te schrijven. Lees even mee.

Paksi FC

Paksi FC is opgericht in 1951 en speelt sinds 2006 op het hoogste niveau. Hun beste prestatie ooit is een tweede plaats in 2011, waardoor de club in de Europa League mocht aantreden. Vorig seizoen speelde Martin Ádám, de topschutter van de Hongaarse competitie, bij de club. Hij ruilde het nucleair dorp in voor het Zuid-Koreaanse Ulsan Hyundai FC. Paksi FC speelt in het Fehérvári úti Stadion met een capaciteit van maar 6.163 toeschouwers. Opmerkelijk: de helft van dit aantal toeschouwers wordt nooit gehaald. Gemiddeld zijn er 1500 supporters in het stadion. Dit komt mede omdat in Paks maar 20.000 mensen wonen. Daarnaast is Paks moeilijk te bereiken. De gemeente heeft zelfs geen treinstation.

Paksi FC 2023/2024

Paksi FC staat na zeventien speeldagen aan de leiding met 34 punten. Recordkampioen Ferencváros hijgt in de nek, want het volgt met een match minder gespeeld op slechts vier punten. Vorige speeldag won Paksi de topper tegen Ferencváros met 3-2. Paksi speelt enkel met Hongaarse spelers. De huidige leider scout eerst in de regio voor ze nog maar verder kijken naar verdere provincies in Hongarije. Het zou straf zijn moest de club voor het eerst in de geschiedenis kampioen worden. De achterban, of ja de 1500 supporters, zullen het alvast graag zien gebeuren.

Controverse Paksi FC

De voorzitter van de club was jarenlang ene János Süli. Süli is een lid van de politieke partij van Viktor Orbán en speelt een sleutelrol bij de uitbreiding van de nucleaire kerncentrale in het dorp, beter bekend als het Paks II-project. De nieuwe reactoren in dit project roepen controverse op, want ze zijn nog nooit getest waardoor één fout catastrofale gevolgen kan hebben voor heel de omgeving rond Paks. De situatie zou vergelijkbaar zijn met de kernramp van Chernobyl. Voor de constructie en financiering van de reactoren is er een overeenkomst gesloten met Rusland. Intussen is Süli ook niet langer betrokken bij de voetbalclub, maar de banden met zijn oude club zijn nog lang niet doorgeknipt. Het hele project rond de kerncentrales is zo belangrijk voor de club dat zelfs het logo gebaseerd is op een reactor.

Bekijk hier een samenvatting van een gewonnen partij van Paksi FC: