Hoe is het nog met Anthony Vanden Borre, de kwajongen die altijd open staat voor een terugkeer?

De carrière van Anthony Vanden Borre is er één van ups en downs. Hij speelde ooit in twee verschillende tijdperken bij Anderlecht én de Rode Duivels, maar tegenwoordig ligt zijn carrière weer in het slop. Bij Voetbalflitsen vroegen we ons af hoe het nog met de veelbesproken rechtsachter is.

Vanden Borre maakte zijn debuut bij Anderlecht op amper 16-jarige leeftijd. Hij zou in zijn periode onder Hugo Broos niet alleen als rechtsachter uitgespeeld worden, maar ook als centrale verdediger of rechtsmidden. In zijn Champions League-wedstrijd speelde hij zelfs als verdedigende middenvelder tegen het Spaanse Valencia. Toen coach Frank Vercauteren neerstreek op Anderlecht, was het (voorlopig) einde verhaal voor Vanden Borre bij Paars-Wit. Er was toen al veel kritiek op hem wegens een gebrek aan inzet en discipline. Na middelmatige passages in Italië en Engeland, keerde hij in de zomer van 2010 terug naar KRC Genk.

Bij de Limburgers vond hij er Frank Vercauteren terug. Die begon meer in hem te geloven en liet hem debuteren tegen KV Kortrijk. Vanden Borre kende met Genk een uitstekend seizoen, want ze kroonden zich tot kampioen in de Jupiler Pro League. Toen Mario Been enkele maanden later arriveerde, ging het echter bergaf voor de Belgische rechtsachter. Hij werd meerdere keren disciplinair gestraft en mocht eind dat seizoen vertrekken.

RSC Anderlecht sprong in de dans en contracteerde hem in 2013. Het was zijn tweede periode in het Constant Vanden Stock Stadion en aanvankelijk ook een even succesvolle. Hij werd er kampioen, scoorde twee keer tegen Arsenal in de Champions League en schopte het ook tot de Rode Duivels. Toch liep het andermaal mis: Vanden Borre noemde zijn ploeg 'janetten' in de kleedkamers en mocht vertrekken. Eerst werd hij nog uitgeleend aan Montpellier, maar eind februari 2017 werd zijn contract verbroken.

Hij zei aanvankelijk te willen stoppen met profvoetbal, maar niet veel later tekende hij toch nog een contract bij de Congolese club TP Mazembe. Dat werd geen succes, maar Vanden Borre gaf niet op. Eind vorig jaar gaf hij aan terug te willen keren naar Anderlecht. Benieuwd of de 29-voudige Rode Duivel ooit nog op het hoogste niveau zal voetballen...