5 vuurwerkincidenten met voetballers, binnen en buiten het veld

Bij een jaarwisseling hoort natuurlijk vuurwerk. Welke voetballers waren in het verleden betrokken bij een vuurwerkincident?

Mario Balotelli

Het Italiaanse enfant terrible Mario Balotelli kwam in oktober 2011 in het nieuws nadat zijn huis in de fik was gevlogen na het afsteken van vuurwerk. Uit verveling gooide Super Mario, die destijds onder contract stond bij Manchester City, en een aantal vrienden vuurwerk uit het raam op straat. Het ging helemaal mis toen enkele handdoeken in de badkamer vlam vatten en het vuur razendsnel om zich heen greep. Balotelli wees één van zijn vrienden aan als de dader en zelf vertrok hij naar een hotel om de komende nacht(en) door te brengen. De aangerichte schade bedroeg bijna een half miljoen euro.

Andreas Charitou 

Cyprus-doelman Andreas Charitou was de hoofdrolspeler bij het bekende vuurwerkincident in 1987 in De Kuip. Tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Cyprus gooide iemand vanuit het publiek een vuurwerkbom in het strafschopgebied van de Cyprioten. Bij de explosie raakte Charitou lichtgewond en zijn medespelers weigerden vervolgens verder te spelen. De stand was op dat moment 1-0. Na lang aandringen van Oranje kwamen de spelers toch weer het veld op en maakten de Nederlanders gehakt van de eilanders: 8-0, mede dankzij vijf goals van John Bosman. De UEFA besloot achteraf, na veel gesteggel, dat het duel moest worden overgespeeld. Oranje pakte alsnog de drie punten, al was het ditmaal maar half zo productief (4-0).

Theo Lucius

De inmiddels 40-jarige Theo Lucius raakte in 2004 in opspraak nadat hij in illegaal vuurwerk had gehandeld. Hij verkocht dit onder andere aan een man in Breda, die zijn oog verloor bij de jaarwisseling na het afsteken van dit gevaarlijke vuurwerk. Lucius speelde op het moment van het incident bij PSV, maar had door zijn voorliefde voor vuurwerk een bijbaantje in een vuurwerkwinkel. Na het incident zat de voormalig middenvelder vier dagen vast en werd hij in april 2006 door het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur.

Dida

De kwartfinale van de Champions League 2004/'05 betrof een dubbele confrontatie tussen stadgenoten AC Milan en Internazionale. De Braziliaanse doelman Dida van AC Milan werd tijdens het tweede duel in San Siro geraakt door een fakkel, die vanaf de tribune op het veld werd gegooid. Het duel werd onmiddellijk stilgelegd en AC Milan kreeg uiteindelijk een 3-0 overwinning ‘toegewezen’. Internazionale moest naast een forse geldboete zes Europese thuiswedstrijden zonder thuispubliek spelen. Nadat Milan in de halve finale PSV ternauwernood opzij had gezet, ging de memorabele finale tegen Liverpool verloren. De Rossoneri gaven een 3-0 voorsprong weg, maar twee jaar later nam Milan in een hernieuwde finale tegen The Reds revanche.

Job Bulters

De Limburgse derby tussen Fortuna Sittard en MVV eindigde op 1 april 2011 in 0-0 en dit gelijke spel had MVV te danken aan zijn doelman Job Bulters. De goalie pakte in de eerste helft op knappe wijze een penalty, maar kreeg in de tweede helft een flinke klap te verduren. Vanuit de N-side werd een vuurwerkbom op het veld gegooid, vlak naast de keeper van MVV. Nadat de bom tot ontploffing was gekomen werd het duel enkele minuten stilgelegd. Fortuna ontliep na het voorval een straf, omdat de club er zelf niets aan kon doen en, naar achteraf bleek, goed had gehandeld. Het opsporen van de dader zorgde uiteindelijk niet voor problemen, want hij werd door zijn medesupporters aangewezen.

Igor Akinfeev

Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Montenegro en Rusland op 27 maart 2015 werd doelman Igor Akinfeev al na een halve minuut geraakt door vuurwerk dat uit het publiek werd gegooid. De Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin legde het duel enkele minuten stil en de Russische goalie werd in de onderbreking vervangen door Yuri Lodigin. In de 66ste minuut ging het opnieuw fout in Podgorica; nadat Rusland een strafschop miste werden er allerlei voorwerpen op het veld gegooid. Aytekin staakte het duel definitief bij een 0-0 stand en na afloop kregen de Russen een reglementaire 0-3 overwinning toebedeeld. Montenegro kreeg ook een straf van twee thuisduels zonder publiek, waarvan één voorwaardelijk, en een boete van 50.000 euro. De Russische voetbalbond kreeg ook een boete van 25.000 euro vanwege het Russische aandeel in de rellen.