Dit waren de grootste VAR blunders in de Jupiler Pro League

De VAR flatert erop los in de Jupiler Pro League. De laatste maanden lijken ze de ene blunder na de andere aan elkaar te rijgen. Wij hebben daarom de grootste flaters van dit seizoen op een rijtje gezet.

KV Mechelen – Club Brugge (0-0) – 10.12.2023

KV Mechelen stak eind december een stokje voor een vijfde opeenvolgende zege van Club Brugge, al hadden ze dat vooral toch te danken aan de VAR. In het begin van de wedstrijd werd al een goal van Vanaken ongeldig verklaard, maar vooral het afkeuren van het winnende doelpunt van Thiago in de 72e minuut zorgde voor heel wat ophef.

De Braziliaan kopte een voorzet van Nusa binnen, maar die werd bijna meteen afgekeurd. Zowel de fans in het stadion als de tv-kijkers hebben geen flauw benul waarom. Achteraf blijkt dat de VAR de buitenspellijn verkeerd getrokken had.

Anderlecht – KRC Genk (2-1) – 23.12.2023

Scheidsrechter Verboomen kende in de 25e minuut een penalty toe aan KRC Genk. Heynen mist in eerste instantie, maar Sor scoort wel via de rebound. De penalty moet echter hernomen worden, want de Nigeriaan zou te vroeg vertrokken zijn.

Verboomen komt echter terug op zijn beslissing en geeft op aanraden van de VAR niet Genk een nieuwe penalty, maar wel een vrije trap aan Anderlecht. Een blunder van jewelste, want het was in eerste instantie Verschaeren die een foute loopactie maakte. Het doelpunt van Genk was dus wel degelijk geldig.

Anderlecht vs Genk

Anderlecht – AA Gent (1-0) – 04.02.2024

AA Gent was bezig aan een heus slotoffensief in de wedstrijd tegen Anderlecht, waar ze op dat moment 1-0 stonden te verliezen. Bij Anderlecht beginnen ze bibberen, want AA Gent neemt de wedstrijd echt wel in handen. Vlak voor het affluiten scoorde De Sart met een knap afstandsschot de belangrijke 1-1.

Althans, dat denkt iedereen op dat moment, maar scheidsrechter Laforge keurt het doelpunt af. Volgens de VAR was er voorafgaand een overtreding op Arnstad. Coach Vanhaezebrouck was razend en schreeuwt nadien moord en brand op de persconferentie. Vanhaezebrouck had immers gelijk, dat gaf scheidsrechtersbaas Layec achteraf ook toe.

Union SG – Westerlo (2-2) – 10.02.2024

Bij Union leken ze tegen Westerlo op weg naar hun zoveelste driepunter, maar dat was buiten de VAR gerekend. In de 95e minuut komt Mac Allister in aanraking met Frigan. Beide spelers gaan onderuit. Geen vuiltje aan lucht, tot de VAR plots besliste om de fase van dichterbij te gaan bekijken. Om onbegrijpelijke redenen komt de mededeling dat er een penalty moet gegeven worden aan Westerlo. Ref Van Damme voert uit en legt de bal op de stip. Madsen pakte het cadeautje van de VAR uit en zette zo de onverdiende 2-2 eindstand op het bord.