WK-deelnemers uitgelicht: Nederland, de Oranje Leeuwen

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Nederland. Oranje kwalificeerde zich nadat het in de kwalificatie afrekende met Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. Dit is alles wat je moet weten over Nederland!

Geschiedenis van Nederland op het WK

Het WK in 2022 wordt de elfde keer dat het Nederlands Elftal aan een WK meedoet. De eerste keer dat Nederland meedeed aan een WK was in 1934. Het eerste grote WK-succes voor Nederland was in 1974. Op dat toernooi wist Oranje voor het eerst een wedstrijd op een WK te winnen en werden ze geroemd om het fameuze ‘totaalvoetbal’ van Rinus Michels. Met sterspelers als Johan Cruijff en Wim van Hanegem bereikte Nederland uiteindelijk overtuigend de finale, waar er uiteindelijk met 2-1 verloren werd van West-Duitsland. Nederland bereikte na het WK van 1974 nog twee keer een finale, namelijk in 1978 en in 2010. In 1978 werd er in de extra tijd verloren van Argentinië (1-3) en in 2010 bleek Spanje te sterk, wederom na verlenging, met 0-1. De laatste keer dat Nederland een WK speelde was in 2014 in Brazilië, onder huidig bondscoach Louis van Gaal. Op dit toernooi bleef Nederland ongeslagen, maar in de halve finale won Argentinië op strafschoppen van Oranje. Nederland wist nog wel derde te worden, nadat Brazilië met 0-3 werd verslagen.

De ster van Nederland: Memphis Depay

Memphis Depay speelt momenteel geweldig voor het Nederlands Elftal. Memphis, die op het WK 2014 nog als ‘groot talent’ gezien werd, is nu één van de sterspelers van Oranje en zijn statistieken spreken voor zich. Vanaf 2020 scoorde geen enkele speler meer voor hun nationale ploeg dan Memphis. Hij maakte namelijk in 29 wedstrijden maar liefst 23 doelpunten en gaf ook nog eens elf assists. Ook in de kwalificatie voor het WK was Memphis van onschatbare waarde. Hij was goed voor twaalf doelpunten en zes assists in slechts tien wedstrijden. Er zullen veel ogen op hem gericht staan op het WK en met deze statistieken maakt Memphis kans om één van de sterspelers te worden in Qatar, ondanks het feit dat hij bij zijn club Barcelona op een zijspoor is beland. 

Huidige bondscoach

Louis van Gaal is bezig met zijn derde termijn als bondscoach en doet het  uitstekend. Hij is tot dusver ongeslagen sinds zijn rentree en heeft samen met Dick Advocaat als bondscoach de meeste wedstrijden ooit gewonnen met Oranje (37). Hierdoor heeft Louis van Gaal voor zijn derde termijn als bondscoach een winstpercentage van 73%, aangezien hij in vijftien wedstrijden elf keer wist te winnen en vier keer gelijkspeelde. De laatste keer dat Oranje meedeed aan een WK was Louis van Gaal ook bondscoach. Oranje werd toen groepshoofd in een poule met Spanje, Chili en Australië en wist uiteindelijk derde te worden op het toernooi. De mensen zullen veel verwachten van Van Gaal en zijn ploeg en hopen misschien stiekem wel op de wereldbeker.

Speel hier de Nederlands Elftal quiz en test je kennis!