Van Der Elst: "Ravych is beter dan Daland"

Franky Van Der Elst, de voormalige Belgische topvoetballer en analist, is onder de indruk van Christiaan Ravych, een talentvolle verdediger van Cercle Brugge.

Ondanks dat Ravych twee jaar geleden nog werd doorgestuurd door Club Brugge, is hij bij Cercle bezig met een opvallende doorbraak. Van Der Elst is ervan overtuigd dat de jonge verdediger op termijn een stap hogerop zal maken. “Hij heeft alles in zich om dat te doen. Hij is ook polyvalent, stond al op de linksback, de rechtsback en centraal natuurlijk. Hij verdedigt nog volgens de regels van de kunst,” aldus Van Der Elst in Het Nieuwsblad.

Volgens de analist blijft Ravych altijd gefocust, zelfs als hij niet direct betrokken is bij een fase. “Hij blijft meedenken en maakt zich ook nuttig als hij niet direct bij een fase betrokken is. Dan denkt hij mee over de volgende actie. Zo voorkwam hij al een paar keer een doelpunt.”

Ravych vs. Daland: Een verrassende vergelijking

Voor Van Der Elst is Ravych zelfs beter dan zijn voormalige ploeggenoot Jesper Daland, die voor vier miljoen euro naar Cardiff City in de Engelse tweede klasse vertrok. Van Der Elst vindt die transfer onbegrijpelijk. Cardiff heeft immers een moeilijke start van het seizoen gehad met nul punten uit twee wedstrijden en zeven tegendoelpunten. “Blijkbaar zijn sommige jongens nogal fan van het Engelse voetbal,” merkt Van Der Elst op, maar voor een speler als Kevin Denkey zou de Championship volgens hem te weinig zijn.

Geen succes bij Club Brugge, maar dat is geen probleem

Dat het voor Ravych niet lukte bij Club Brugge, ziet Van Der Elst niet als een probleem. “Goh, dat gebeurt wel vaker, hè. Het is niet omdat je niet kan doorbreken bij een topclub dat je het niet kan maken via een andere weg. Het toont dat hij mentaal sterk genoeg is om zo’n tegenslag te overwinnen.” Ravych is het bewijs dat een speler zich kan ontwikkelen buiten de grote clubs en alsnog succes kan boeken.