WK-deelnemers uitgelicht: Denemarken, Danish Dynamite

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Denemarken. De Denen wisten zich te kwalificeren nadat ze groepshoofd werden in een groep met Schotland, Israël, Oostenrijk, Faeröer Eilanden en Moldavië. Dit is alles wat je moet weten over Denemarken.

Geschiedenis van Denemarken op het WK

Denemarken deed pas voor het eerst mee aan een WK in 1986. Op dit WK wisten de Denen groepshoofd te worden in een groep met West-Duitsland, Uruguay en Schotland en kwalificeerden ze zich voor de achtste finales. Hier bleek de tegenstander Spanje veel te sterk en de Denen verloren uiteindelijk met 5-1. Nadat Denemarken niet wist te kwalificeren voor de WK’s van 1990 en 1994, behaalde ze in 1998 hun beste resultaat op een WK ooit. Nadat Denemarken in een groep met Frankrijk, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië tweede werd, speelden de Denen in de achtste finales tegen Nigeria. Deze wedstrijd werd met 1-4 gewonnen waardoor de Denen door gingen naar de kwartfinales. In de kwartfinale namen de Denen het op tegen Brazilië maar deze wedstrijd ging helaas verloren met 3-2. Na 1998 speelde de Denen op drie WK’s, maar hier kwamen ze niet verder dan de achtste finales.

De ster van Denemarken: Christian Eriksen

Denemarken zal ongetwijfeld blij zijn dat Christian Eriksen weer kan voetballen. De Deen, die op het EK 2020 nog een hartstilstand op het veld had, speelt momenteel bij Manchester United en doet het uitstekend. Hij is een van de stille krachten van zijn ploeg en dat laten zijn statistieken ook zien. In zestien wedstrijden kwam Eriksen niet tot scoren, maar gaf hij wel vijf assists en had de Deen een gemiddelde wedstrijdbeoordeling van 7.3. Voor de nationale ploeg is Eriksen ook langzaam zijn draai aan het vinden. Zo kwam de creatieve middenvelder in zes wedstrijden tot één doelpunt en één assist in de Nations League. Het is te hopen voor de Denen dat Eriksen zijn beste vorm kan tonen op het WK, dan kunnen de Denen het wellicht ver schoppen dit toernooi.

Huidige bondscoach

Kasper Hjulmand is sinds 1 augustus 2020 de bondscoach van de Deense nationale ploeg. Onder zijn leiding wist Denemarken op het EK 2020 tot de halve finale te komen. De laatste keer dat Denemarken een halve finale speelde op het EK was in 1992, toen ze het toernooi zelfs wonnen. In de halve finale van 2020 bleek Engeland helaas te sterk voor de Denen, nadat de Engelsen in de blessuretijd met 2-1 de wedstrijd wisten te winnen. Denemarken is onder leiding van Hjulmand een ploeg om voor op te passen. Hjulmand pakt gemiddeld 2.06 punten per wedstrijd als bondscoach van Denemarken in 33 wedstrijden. Met deze statistieken kan elke ploeg hun borst nat maken als ze spelen tegen de Denen, die nog weleens de ‘Dark Horse’ kunnen worden van dit toernooi.