Allereerste club ter wereld: KAA Gent pakt primeur met gek systeem om biergooien te bestrijden

De Ghelamco Arena, het stadion van KAA Gent, heeft een primeur. Als eerste voetbalclub ter wereld gaan de Buffalo's bekertjes verkopen met een chip erin. Hierdoor kan het probleem van het biergooien makkelijker aangepakt worden.

Systeem biergooien KAA Gent

Vanaf 15 juni dit jaar is het in België verboden om wegwerpplastic te verkopen. Dit geldt dus niet alleen voor Gent, maar ook voor de andere ploegen in onze Jupiler Pro League. In Nederland mag dit nog wel en dus is het biergooien een veelvoorkomend probleem.

Bij Gent moet dat nu verleden tijd zijn. De nieuwe bekers die zij gaan verkopen, zijn 'Smartcups'. Dit is een technologie die het mogelijk maakt dat de bekers herbruikbaar zijn en waar een chip onderin zit. Deze technologie komt vanuit een lokale onderneming. 

Chip in beker KAA Gent

De chip is gekoppeld aan een betaalkaart, waardoor het voor de club makkelijk te zien is wie de beker op het veld heeft gegooid. Op de bekers zit een borg van anderhalve euro, die de fans terugkrijgen wanneer ze die weggooien in de bak die daarvoor bedoeld is. We zijn benieuwd of het zal helpen!

Ook in Nederland is het gooien van bier een groot probleem: