De 5 grootste Belgische overwinningen in de Champions League/Europa Cup I

Het Champions League avontuur van Royal Antwerp dit seizoen kunnen we niet succesvol noemen. Met 3/18 werden de Reds laatste in de groep met Porto, Shakhtar Donetsk en Barcelona. Tegen die laatste won Antwerp wel, maar wel in de laatste wedstrijd, wanneer er om niet veel meer werd gespeeld. Daarom blikken we even terug naar de grootste Belgische overwinningen in de Champions League of de voorganger: Europa Cup I.

1. FC Haka 1-10 RSC Anderlecht, 14 september 1966

In de eerste ronde van de Europa Cup I in het seizoen 1966/67 trof RSC Anderlecht het Finse FC Haka. De Brusselaars kwamen tot ieders verbazing snel op 1-0 achterstand, maar draaiden dat al snel om. Aan de rust stond het al 1-7 en in minuut 76 stond de eindstand op het bord. Paul van Himst scoorde vijf keer en Johan Devrindt was ook goed voor een hattrick. De overige twee goals werden gescoord door Wilfried Puis en de Spanjaard Jorge Cayuela.

2. RSC Anderlecht 9-0 Derry City, 23 november 1965

Ook de tweede grootste overwinning staat op naam van Anderlecht. In de achtste finale van de Europa Cup I 1965/66 speelde paars-wit tegen Derry City, de kampioen van Ierland. Jef Jurion opende in minuut vijf de score, Paul van Himst maakte er net als Wilfried Puis twee. Jan Mulder scoorde na rust drie keer en ook Jacques Stockman stond op het scorebord.

3. Club Brugge 8-0 Floriana FC, 19 september 1973

Ook Club Brugge kon natuurlijk niet achter blijven. In 1973 schoten de West-Vlamingen er acht voorbij het Maltese Floriana FC. Clubicoon Raoul Lambert vond drie keer het net, Pierre Carteus scoorde twee keer en ook Ulrik Le Fevre, Henk Houwaert en Rolf Rüssmann scoorden. Georges Leekens, die later trainer zou zijn van onder andere Club Brugge en de Rode Duivels, stond toen in de verdediging bij blauw-zwart.

4. Standard Luik 8-2 Athlone Town AFC, 28 september 1983

Ook Standard claimt haar plekje in deze lijst. De Rouches wonnen in 1983 met 8-2 tegen Athlone Town uit Ierland. Zoran Jelikic scoorde al in de eerste minuut. Pascal Delbrouck, Gerard Plessers en Jos Daerden maakten er voor rust 4-0 van. Na rust waren Guy Vandersmissen, Simon Tahamata, Michel Wintacq en nog eens Gerard Plessers trefzeker. Michel Preud'homme kreeg twee doelpunten tegen, maar trainer Raymond Goethals kon toch juichen.

5. FK Ekranas Panevezys 0-6 RSC Anderlecht, 8 augustus 2012

In de derde kwalificatieronde van de 2012/13 Champions League speelde Anderlecht tegen het Litouwse Ekranas Panevezys, dat twee jaar later failliet zou verklaard worden. Doelpunten van Sacha Kljestan, Dennis Praet, Oleksandr Yakovenko, Tom De Sutter, Guillermo Molins en Fernando Canesin zorgden voor kwalificatie voor de vierde ronde. RSCA had de heenronde al met 5-0 gewonnen.

Ook dinsdagavond werden Champions League-matchen gespeeld!