Op weg terug: ex-eersteklasser op kop in Eerste Nationale ... stadion met 13.500 toeschouwers

Na acht speeldagen in Eerste Nationale is RAAL La Louvière de fiere leider met 22/24. Met zeven zeges op acht wedstrijden, achttien gemaakte goals en amper twee tegengoals, zal niemand dat onterecht noemen. Zeker nadat ze afgelopen weekend wonnen van Heist, de derde in de stand. Wie een echte kenner is, weet dat La Louvière (weliswaar onder een andere structuur) ooit nog in de Belgische Eerste Klasse heeft gespeeld. Nu lijken ze goed op weg om (opnieuw) te promoveren naar de Belgische Tweede Klasse, ofwel de Challenger Pro League zoals dat nu heet. Tijd om de club nog wat beter te schetsen.

RAA Louviéroise

RAA Louviéroise speelde tussen 2000 en 2006 zes seizoenen in de Jupiler League. Tijdens het seizoen 2002-2003 wonnen 'de Wolven' zelfs de Beker van België en bereikten ze zo de UEFA Cup. Het seizoen 2005/2006 was dan weer erg bewogen op vele vlakken. Op sportief vlak kenden ze een dramatisch seizoen met onder meer een 4/27 en op extrasportief vlak werden ze betrokken in een omkoopschandaal rond de Chinese zakenman Zheyun Ye. Verschillende spelers, stafleden en bestuursleden kregen geld om wedstrijden te verliezen. Het was het begin van alle miserie. In 2006 degradeerden ze verplicht naar de Belgische Derde Klasse wegens het niet behalen van de licentie en moesten ze de competitie starten met -3 punten.

RACS Couillet La Louvière

In 2008/2009 ging het opnieuw erg slecht met de club. Wegens de aanhoudende financiële crisis leek La Louvière schrapping aan te vragen bij de voetbalbond. In 2009 besloten ze dan maar een fusie aan te gaan met RACS Couillet onder de naam Football Couillet-La Louvière. Die club noemt vandaag de dag RAAL La Louvière en is momenteel leider in Eerste Nationale. Je kan dus zeggen dat de club een restant is van het oude RAA Louviéroise.

RAAL La Louvière

Tegenwoordig is RAAL La Louvière een club in stijgende lijn. Oké, het ziet er nog niet meteen naar uit dat ze binnenkort in de Jupiler Pro League zullen spelen, maar ze zijn wel aan een serieuze opmars bezig. In het seizoen 2021/2022 werden ze kampioen in Tweede Nationale en amper twee seizoenen later staan ze in een reeks hoger op kop. Na acht speeldagen tellen ze 22/24 in Eerste Nationale en lijken ze goed op weg om te promoveren naar de Challenger Pro League. De club heeft stamnummer 94 een heeft groen-wit als clubkleuren. Bijnaam van de club is 'Les Loups', ofwel 'De Wolven'. Ook Lokeren-Temse draait bovenin mee in Eerste Nationale en mag eveneens hopen op promotie naar de Challenger Pro League.

Koploper in Eerste Nationale

RAAL La Louvière staat natuurlijk niet zomaar aan kop in Eerste Nationale. Vorig seizoen grepen ze net naast promotie naar de Challenger Pro League, maar dit seizoen zijn ze dé favoriet om kampioen te worden. In de selectie zitten heel wat gekende namen zoals Mike Vanhamel (ex-Beerschot), Jorn Vancamp (ex-Anderlecht), Wagane Faye (ex-Seraing) en Floriano Vanzo (ex-Waasland-Beveren). Hun coach is Frédéric Taquin, een 48-jarige Belg die al zes jaar aan het roer staat van de ex-eersteklasser. In de Beker van België nemen ze het straks trouwens op tegen Anderlecht, en daar waren ze héél blij mee!

La Louvière Centre

RAAL La Louvière is trouwens niet de enige voetbalclub uit de stad La Louvière. Zo heb je in Tweede Nationale bijvoorbeeld La Louvière Centre. In tegenstelling tot RAAL heeft URLC niks te maken met het 'voormalige' La Louvière. Beide clubs spelen wel in het groen en wit en delen hetzelfde stadion: stade Communal du Tivoli. Hun bijnaam 'De Wolven' is ook in beide logo's duidelijk te merken. 

Stade Communal du Tivoli

Het stade Communal du Tivoli telt 10.650 staanplaatsen en 2.850 zitplaatsen, wat het stadion een capaciteit geeft van 13.500 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd in 1972 en is het dertiende grootste stadion van het land. Dit komt natuurlijk omdat RAAL Louvière vroeger in de hoogste klasse heeft gespeeld. Uiteraard is het stadion nooit uitverkocht en wordt de volledige capaciteit nooit gebruikt. We kunnen zeker en vast wel zeggen dat dit stadion een mooi plekje zou hebben in de Challenger Pro League. 

Toch heeft RAAL La Louvière, de huidige leider in Eerste Nationale, nieuwe stadionplannen:

Ook interessant