Spits scoorde 9 goals in 85 JPL-matchen, nu topschutter met 10 goals in 17 matchen in Zwitserland

Spits zijn, het is toch een beroep apart. Heel vaak moet het goed in het hoofdje zitten om sterk te presteren. Lange periodes zonder doelpunten gaan al snel een eigen leven leiden. Denk bijvoorbeeld maar aan Roman Yaremchuk van Club Brugge. Nog één van die mannen die de laatste jaren bekend stond als een spits die héél moeilijk scoorde in de Jupiler Pro League was Chris Bedia. Jarenlang verdedigde de Ivoriaan de kleuren van Charleroi, maar nu speelt hij al twee seizoenen in Zwitserland. En daar doet hij het echt fantastisch!

Chris Bedia topschutter Servette FC

Chris Bedia is een naam die bij elke Belgische voetballiefhebber wel bekend in de oren zal klinken. Hij speelde tussen 2016 en 2021 - op enkele uitleenbeurten na - voor Charleroi. Scoren was o zo lastig: in 85 matchen wist de spits amper negen keer te prikken. Van die negen wel twee heel belangrijke tegen Club Brugge: een winning goal in minuut 90 én een penalty voor de 1-1 in de Play-Offs van 2017. Tegenwoordig is Chris Bedia echter aan de slag bij Servette FC, in Zwitserland. Vorig seizoen was hij er goed voor twaalf goals en drie assists in 23 wedstrijden. En ook dit seizoen is hij momenteel topschutter met tien goals op zeventien wedstrijden. Ook ex-Club Brugge-spits Carlos Bacca is niet te stoppen dit seizoen, en dat op 37-jarige leeftijd.

Servette FC Champions League-voorrondes

Bedia werd niet alleen topschutter van Servette FC, maar zijn club eindigde ook nog eens op een knappe tweede plek, voor onder meer Lugano, Luzern, Basel, Grasshoppers en FC Zurich. Servette plaatste zich zo voor de voorrondes van de Champions League en schakelde uiteindelijk Racing Genk uit. Chris Bedia is er de vaste spits en is ook dit seizoen weer volop aan het scoren. Met tien goals en drie assists op zeventien wedstrijden is hij ongelofelijk belangrijk voor zijn team. Zijn marktwaarde is dan ook gestegen naar drie miljoen.

Op de weg terug

Servette FC zal misschien niet zo bekend in de oren klinken, maar ze werden wel ooit zeventien keer landskampioen van Zwitserland en wonnen zeven keer de Beker. De glorieperiode lag echter al lang achter de rug. Hun laatste titel dateert van 1999 en in 2005 gingen ze zelfs nog failliet. Er vond een doorstart plaats in de Derde Klasse, met wisselend succes, maar in 2012 werd maar net een nieuw faillissement vermeden. Sinds 2016 werken ze terug aan hun weg naar de top. In 2019 werden ze kampioen in de Zwitserse Tweede Klasse en vorig jaar eindigden ze dus als tweede. Dit seizoen staan ze op een vierde plek, op zeven punten van leider Young Boys.

Chris Bedia op dreef met Servette FC

Ook interessant