Spits scoorde 9 goals in 85 JPL-matchen, nu treft hij als clubtopschutter Belgische vice-kampioen in UCL

Spits zijn, het is toch een beroep apart. Heel vaak moet het goed in het hoofdje zitten om sterk te presteren. Lange periodes zonder doelpunten gaan al snel een eigen leven leiden. Denk bijvoorbeeld maar aan Roman Yaremchuk van Club Brugge. Nog één van die mannen die de laatste jaren bekend stond als een spits die héél moeilijk scoorde in de Jupiler Pro League was Chris Bedia. Jarenlang verdedigde de Ivoriaan de kleuren van Charleroi, maar sinds vorig jaar is hij actief in Zwitserland. En daar heeft hij er een schitterend seizoen opzitten!

Chris Bedia topschutter Servette FC

Chris Bedia is een naam die bij elke Belgische voetballiefhebber wel bekend in de oren zal klinken. Hij speelde tussen 2016 en 2021 - op enkele uitleenbeurten na - voor Charleroi. Scoren was o zo lastig: in 85 matchen wist de spits amper negen keer te prikken. Van die negen wel twee heel belangrijke tegen Club Brugge: een winning goal in minuut 90 én een penalty voor de 1-1 in de Play-Offs van 2017. Tegenwoordig is Chris Bedia echter aan de slag bij Servette FC, in Zwitserland. Dit seizoen was hij er goed voor twaalf goals en drie assists in 23 wedstrijden. 

Servette FC Champions League-voorrondes

Bedia werd niet alleen topschutter van Servette FC, maar zijn club eindigde ook nog eens op een knappe tweede plek, voor onder meer Lugano, Luzern, Basel, Grasshoppers en FC Zurich. Servette plaatste zich zo voor de voorrondes van de Champions League, waar het sowieso al Panathinaikos treft. Indien die dubbele confrontatie gewonnen wordt, wacht een duel met de Belgische vice-kampioen. Chris Bedia is er de vaste spits en hij scoorde onder meer tegen de kampioen Young Boys, Basel, Grasshoppers en FC Sion. Zijn doelpuntenaantal had hoogstwaarschijnlijk nog hoger opgelopen indien hij tussen augustus en november niet geblesseerd was. Daardoor moest hij namelijk drie maanden aan de kant staan.

Op de weg terug

Servette FC zal misschien niet zo bekend in de oren klinken, maar ze werden wel ooit zeventien keer landskampioen van Zwitserland en wonnen zeven keer de Beker. De glorieperiode lag echter al lang achter de rug. Hun laatste titel dateert van 1999 en in 2005 gingen ze zelfs nog failliet. Er vond een doorstart plaats in de Derde Klasse, met wisselend succes, maar in 2012 werd maar net een nieuw faillissement vermeden. Sinds 2016 werken ze terug aan hun weg naar de top. In 2019 werden ze kampioen in de Zwitserse Tweede Klasse en dit jaar eindigden ze dus als tweede. Volgend seizoen gaan voor het kampioenschap, met Chris Bedia ls topschutter? Het kan zomaar!

Chris Bedia op dreef met Servette FC

Net binnen