In 2021 nog assistkoning: ex-smaakmaker staat voor grote terugkeer naar JPL ... naar laagvlieger

Xavier Mercier was enkele jaren geleden een absolute smaakmaker in onze Jupiler Pro League. Met 29 assists was hij o zo belangrijk in zijn laatste twee seizoenen bij OH Leuven. Vorige zomer zag hij die puike prestaties beloond worden met een transfer naar het buitenland, meerbepaald naar Ferencvaros. Voor slechts een half miljoen euro werd de aanvallende middenvelder weggeplukt door de Hongaarse topclub. Het werd helaas niet zo'n succes als in België. En dus zit er een terugkeer aan te komen... naar RWDM!

Xavier Mercier RWDM

RWDM is één van die traditieclubs die zich opnieuw in de Jupiler Pro League wist te knokken. De Brusselaars pakten afgelopen seizoen de titel in de Challenger Pro League en mogen zo binnenkort opnieuw aan de slag op het hoogste niveau. Hoewel hun voorbereiding goed begonnen is, zullen ze zich zeker nog moeten versterken. Eén van de opvallende namen die op tafel liggen, is Xavier Mercier. RWDM heeft al een mondeling akkoord met de Fransman, maar moet het nu nog rond krijgen met Ferencvaros. Het zou mooi zijn moest dat lukken!

Xavier Mercier moeite bij Ferencvaros

De transfer naar Hongarije leek een droomtransfer, maar werd toch een sissertje. Hij begon steevast aan de wedstrijden, maar werd wel telkens op het uur vervangen. Zijn eerste doelpunt maakte hij meteen in de tweede match, maar daar bleef het uiteindelijk ook bij. Zijn assistteller kwam neer op vijf, in 23 gespeelde wedstrijden. Hij verloor al snel zijn basisplek en haalde soms zelfs de selectie niet.

Van OH Leuven naar Ferencvaros

Xavier Mercier speelde voor zowel KV Kortrijk als Cercle Brugge en OH Leuven en haalde net geen 150 wedstrijden in de Jupiler Pro League. Vooral in zijn laatste seizoen, bij de Leuvenaren, speelde de aanvallende middenvelder bijwijlen de pannen van het dak. In het seizoen 2021-2022 werd hij assistkoning met vijftien stuks, en voegde hij daar nog eens tien doelpunten aan toe. Ook het seizoen erna was hij veertien keer aangever.

Eén van de vele mooie assists van Mercier: