Gelekt: UEFA wil CL-groepsfase afschaffen en komt met nieuw knock-outsysteem

Een nieuw plan van de UEFA voor de Champions League is donderdag uitgelekt. De Europese voetbalbond heeft grootse plannen met het toernooi. De plannen zijn al voorgelegd aan competitieorganisatoren. 

2024

Vrijdag spreekt de UEFA met vertegenwoordigers van de grootste competities in Europa. Daarin zal besproken worden wat er na 2024 met de Champions League gaat gebeuren. De UEFA heeft als plan om de groepsfase te gaan schrappen. Dit omdat de grote clubs vaak al snel zeker zijn van een plek in de knock-out-fase en de laatste wedstrijden van de poulefase er vaak niet meer toe doen. 

Clubs worden in het nieuwe concept nog steeds ingedeeld op basis van potten, maar het groepssysteem wordt losgelaten. In plaats daarvan speelt een club in totaal tegen tien verschillende tegenstanders, verdeeld over thuis- en uitwedstrijden. Middels een gewogen loting is de route richting de knock-out-fase voor iedere club anders. 

Na die tien duels wordt er één grote ranglijst opgemaakt en op basis daarvan wordt gekeken welke clubs naar de eindfase mogen. Dat zouden dan de bovenste acht clubs van de ranglijst zijn. De overige zestien teams (plek 9 t/m 24) mogen zich via play-offs alsnog proberen te plaatsen voor die eindronde. 

Met dit systeem zijn er eerder topwedstrijden te zien in het toernooi, wat financieel weer aantrekkelijk is voor de clubs en de UEFA zelf. Daarnaast worden er meer duels gespeeld in het eerste deel van de Champions League en blijft het langer spannend. Als iedereen akkoord gaat dan zal dit ingaan vanaf het seizoen 2024/25.