Wie is Aleksander Buksa, 20-jarige uitblinker in 1e Nationale en nu gehaald voor beloften Standard?

Dat er in de lagere regionen van ons voetbal heel wat pareltjes voetballen, weten we ondertussen ook. Er vertrokken in januari namelijk heel wat jonge Belgische spelers uit onze competitie. Dat is natuurlijk het grote nadeel van belofteploegen in de lagere klassen. Ook bij Oud-Heverlee Leuven hadden ze er ééntje lopen: Aleksander Buksa. De Pool werd gehuurd van Genoa, maar na een half seizoen in 1e Nationale maakt hij al de overstap naar de beloften van Standard, in de Challenger Pro League. Leer hem hier wat beter kennen.

Wie is Aleksander Buksa van Standard?

Aleksander Buksa is een Poolse, actieve voetballer van SL16 FC, de beloften van Standard die uitkomen in de Challenger Pro League. Buksa is geboren op 15 januari 2003 en werd onlangs dus twintig jaar. OHL huurde de centrumspits sinds vorige zomer van Genoa en stalde hem bij de beloften in Eerste Nationale. Met vijf doelpunten in een half seizoen maakte hij een goede indruk. In onderling overleg werd zijn contract echter beëindigd, waarna Standard toesloeg. Buksa zal de komende maanden uitkomen voor de beloften in de Challenger Pro League.

Aleksander Buksa nationale ploeg en marktwaarde

In zijn thuisland Polen stond Buksa al even bekend als een groot talent. Hij brak op jonge leeftijd al door bij Wisla Krakau, waarna Genoa hem binnen hengelde. De spits doorliep ook zo goed als alle nationale jeugdreeksen: zowel bij de U16 als de U19 trof hij vier keer raak in zeven duels. In november van 2022 maakte Buksa zijn debuut voor de Poolse beloften. In de oefeninterlands tegen Kroatië en Turkije mocht opdraven. Buksa heeft momenteel een marktwaarde van €800.000.