Hoe werken de Play-Offs in België?

Het einde van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League staat voor de deur en dat wil zeggen dat de veelbesproken play-offs alweer gaan beginnen. Hoe werken de play-offs alweer in België? Wij geven een update.

Werking Play-offs België

De eerste vier teams uit de reguliere competitie van de Jupiler Pro League mogen deelnemen aan de Champions' play-offs. Dat is een kleine competitie waarbij de vier clubs het in zes speeldagen tegen elkaar opnemen in een thuis- en uitwedstrijd. Voordat ze aan de mini-competitie beginnen worden de punten, waarvoor ze hard hebben gewerkt doorheen het seizoen, gehalveerd. Wie na zes speeldagen aan de leiding staat, mag zichzelf landskampioen van België noemen. 

De nummers vijf tot acht spelen op hun beurt dan weer de Europe play-offs. Het is niet meer zo op de klassieke manier zoals vroeger waarbij er twee poules waren van vier ploegen. Nu zijn het net zoals bij de Champions' play-offs vier clubs die onderling tweemaal tegen elkaar spelen. Ook hier speelt elke ploeg driemaal thuis en drie keer op verplaatsing, maar opvallender is dat ook hier een puntendeling volgt. De winnaar van de Europe play-offs speelt op het einde één finalewedstrijd tegen het nummer vier uit de Champions' play-offs. Zij zullen onder elkaar uitmaken wie met het laatste Europese ticket gaat lopen.. 

Wat bij gelijke stand in reguliere competitie Jupiler Pro League?

Moest er op het einde van de reguliere competitie een gelijke stand zijn dan wordt er rekening gehouden met een verschillend aantal criteria voor wie zal deelnemen aan de Champions' of Europe play-offs. Als eerste natuurlijk het aantal punten, gevolgd door het aantal zeges, als derde criteria telt het doelpuntensaldo en pas dan wordt gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten. Moest er na deze vier criteria nog altijd een gelijkstand zijn dan kijkt men naar het aantal zeges op verplaatsing, eventueel ook naar het doelpuntensaldo en het aantal gemaakte doelpunten op verplaatsing. Als deze zeven criteria nog altijd geen duidelijkheid bieden dan volgt er een testmatch tussen beide teams. 

criteria bij gelijke stand na reguliere competitie Anderlecht Gent

Verdeling Europese tickets Jupiler Pro League

Dan rest er natuurlijk nog de belangrijkste vraag: wie krijgt nu welk Europees ticket? De verdeling van de Europese tickets ziet er als volgt uit. De winnaar van de Champions' play-offs, en dus de kampioen, moet volgend seizoen eerst de derde voorronde van de Champions League overleven alvorens ze in de poules terechtkomen. Ook het nummer twee kan deelnemen aan de Champions League, maar zij moeten starten vanaf de derde kwalificatieronde. Het nummer drie speelt daarentegen meteen de laatste voorronde van de Conference League. De winnaar van de finalewedstrijd tussen het nummer vier uit de Champions' play-offs en de eerste uit de Europe play-offs speelt de tweede kwalificatieronde van diezelfde Conference League. Daarnaast heb je ook nog de bekerwinnaar die sowieso zeker is van het ticket voor de laatste voorronde van de Europa League. 

Voetbal zou voetbal niet zijn, moesten er niet enkele uitzonderingen zijn. Er zijn twee manieren waarop de finalewedstrijd niet gespeeld wordt: 1. Als de bekerwinnaar in de Champions' play-offs zit (in dit geval dus Antwerp) of 2. als beide bekerfinalisten actief zijn in de Champions' play-offs. Dat komt doordat België vijf Europese tickets heeft en moesten deze twee scenario's zich voordoen dan zouden de clubs uit de top vier allemaal al zeker zijn van een Europees ticket. 

Verdeling van de Europese tickets in de Jupiler Pro League

Wat als de bekerwinnaar Champions' play-offs speelt? 

Als de bekerwinnaar ook nog eens kampioen of vice-kampioen wordt, dan wordt de finalewedstrijd niet gespeeld en zien we een verschuiving van de Europese tickets. Het nummer één en twee van de Champions' play-offs speelt dan respectievelijk groepsfase en derde kwalificatieronde van de Champions League. De derde krijgt het Europa League ticket van de bekerwinnaar en het nummer vier uit de Champions' play-offs en de winnaar van de Europe play-offs plaatsen zich voor de Conference League. 

Wat als Antwerp de beker wint?

Indien Antwerp dus de beker wint, krijgt de winnaar van de Europe play-offs meteen een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. De wedstrijd tussen het nummer vier in de Champions' play-offs en de winnaar van de Europe play-offs moet niet meer worden gespeeld.

Wat als de bekerwinnaar Europe play-offs speelt? 

Ook als de bekerwinnaar de Europe play-offs speelt en die wint, krijgen we geen finalewedstrijd tussen het nummer vier uit de Champions' play-offs en de winnaar van de Europe play-offs. De bekerwinnaar behoudt zijn ticket voor de Europa League en het nummer vier plaatst zich rechtstreeks voor de tweede kwalificatieronde van de Conference League. 

Als de bekerwinnaar actief is in de Europe play-offs en deze niet wint, dan verandert er niets aan de ticketverdeling. De eerste twee uit de Champions' play-offs pakken dan een ticket voor de Champions League, het nummer drie voor de Conference League en de bekerwinnaar behoudt zijn ticket voor de Europa League. We krijgen dan wel een finalewedstrijd tussen de vierde uit de Champions' play-offs en de winnaar van de Europe play-offs voor het Conference League-ticket. 

Wat als KV Mechelen de beker wint?

Als KV Mechelen de beker wint, dan moet de wedstrijd tussen het nummer vier in de Champions' play-offs en de winnaar van de Europe play-offs wél nog gespeeld worden. Daarin strijden ze voor het laatste Europees ticket.

Wie degradeert naar 1B en wie promoveert naar 1A? 

Naar aanleiding van de hervorming van het format volgend seizoen, degraderen er dit seizoen drie ploegen rechtstreeks uit de Jupiler Pro League. In omgekeerde richting is dat er maar ééntje: enkel de kampioen in de Challenger Pro League promoveert naar de Jupiler Pro League.

Ook interessant