WTF! Spanje mogelijk geschorst door FIFA voor WK Rusland

Spanje zal mogelijk niet deelnemen aan het WK van volgende zomer. De hoofdreden is dat de Spaanse overheid een voorstel heeft ingediend om nieuwe bondsvoorzittersverkiezingen te organiseren.

De voorbije maanden was er veel te doen rond het Spaanse voetbal. Zo is de huidige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Angel Maria Villar, vorige zomer opgepakt omdat hij verdacht werd van corruptie. Na het voorval weigerde hij echter om zijn ontslag in te dienen, tot ongenoegen van de Spaanse overheid. Deze willen nu reageren door nieuwe een voorzitter te kiezen. Overheidsinmenging wordt streng gecontroleerd door de FIFA, en dit zou dus kunnen betekenen dat de wereldkampioen van 2010 niet zal deelnemen aan de wereldbeker.

De relatie tussen de Spaanse overheid en de Spaanse voetbalbond moet volgens de FIFA gereduceerd worden tot het kleinst mogelijke. Overheidsinmenging is verboden omdat de overheden een optimale werking van de voetbalbond zou kunnen verhinderen, en dat wil de FIFA kost wat kost vermijden.