Twee verrassende 'kneusjes' vechten maandag onderling om EK-ticket, historie gegarandeerd!

Voetbalsprookjes, ze zijn gelukkig de wereld nog niet uit. Maandagavond zijn we getuige van een van de grootste stunts van de afgelopen jaren in de voetbalwereld. De reden? Twee 'kleine' landen spelen namelijk tegen elkaar om een ticket voor het EK in Duitsland: Kazakhstan en Slovenië. Respectievelijk nog nooit en amper één maal aanwezig op een Europees Kampioenschap. De winnaar schrijf sowieso geschiedenis.

Kazakhstan voetbalteam geschiedenis

Even wat geschiedenisles: de historie van Kazakhstan is nog niet ellenlang, want jarenlang hoorden ze gewoon bij de Sovjet Unie. Na de onafhankelijk in 1991 trokken ze zich ook op voetbalvlak los. Kazakhstan werd aanvankelijk onder de Aziatische voetbalfederatie geplaatst, maar vanaf 2002 vielen ze onder UEFA. Tot op de dag van vandaag blijven ze een voetbaldwerg: ze zijn pas nummer 98 op de FIFA-ranking en konden zich nog nooit plaatsen voor een groot toernooi. Maar misschien komt daar binnenkort verandering in...

Kazakhstan of Slovenië?

Bij Kazakhstan zijn ze aan een fantastische EK-kwalificatiecampagne bezig. Na negen speeldagen pronken de Kazachen met achttien punten op een derde plaats. Denemarken is al zeker van groepswinst, maar daaronder heeft Slovenië amper één punt meer dan de Kazachen. Maandagavond kijken beide landen elkaar in een rechtstreeks duel in de ogen. Kazakhstan moet winnen om zich te kwalificeren, Slovenië heeft genoeg aan een punt. Hoe dan ook wordt geschiedenis geschreven, want ook voor Slovenië is het geleden van EURO2000 geleden dat ze aanwezig waren op een EK. Tot nu toe nog steeds hun enige deelname!

Kazakhstan legde zelfs Denemarken over de knie:

Ook interessant