Drie verrassende landen zijn op weg naar het EK 2020, het EK van de kleintjes?

Volgend jaar vindt het EK 2020 plaats. Dat tornooi wordt in verschillende landen gespeeld. Het wordt de tweede keer dat er 24 teams mogen meedoen. En aangezien dat een groot aantal is, zullen er ook nu weer enkele kleine, verrassende landen meedoen. Een overzicht van 'kneusjes' die op weg zijn naar kwalificatie voor het EK 2020.

1. Finland

De ploeg van Jere Uronen kon zich nog nooit plaatsen voor een groot tornooi. De Finnen staan nu wel op een tweede plek in hun poule met Italië, Armenië, Bosnie & Herzegovina, Griekenland en Liechtenstein. Na 6 wedstrijden verloren ze enkel tweemaal van Italië, de rest wonnen ze allemaal. Virtueel staan ze dus op een EK-kwalificatieplek. Als het hier misloopt, kunnen ze zich ook nog plaatsen via de Nations League. Held van Finland: Teemu Pukki (Norwich).

2. Kosovo

Een straf verhaal. Hun eerste interland werd pas op 5 maart 2014 gespeeld. Toen werden ze als onafhankelijke staat benoemd. Hun eerste WK-kwalificatiecampagne was een drama met 1 op 30. Maar nu staan ze in de EK-kwalificaties maar liefst tweede in een poule met Engeland, Tsjechië, Bulgarije en Montenegro. Afgelopen weekend werd gewonnen van Tsjechië, na de winning goal van Vojvoda (Standard). Opvallend: de spelers van Kosovo komen voornamelijk uit andere landen.

3. Noord-Ierland

Ze haalden 12 op 12 in een poule met Duitsland, Nederland, Wit-Rusland en Estland. Al speelden ze nog geen enkele keer tegen de twee groten. Coach Michael O'Neill is dé succesfactor, want er voetballen geen grote namen in hun selectie. Op het EK van 2016 overleefden ze zelfs de groepsfase.