Operatie Propere Handen: KVM en W-B weten binnen een maand meer, dit zijn de mogelijke sancties

Operatie Propere Handen lijkt al even stil te liggen, maar niets is minder waar. Binnenkort komen we waarschijnlijk zelfs te weten wat de sancties zullen zijn voor frauderende clubs als KV Mechelen en Waasland-Beveren. Het Nieuwsblad verschafte alleszins belangrijke informatie.

Kan de bond nog uitspraak doen voor het einde van het seizoen?

"Dat is alvast de bedoeling, zodat de eventueel frauderende clubs KV Mechelen en Waasland-Beveren nog dit seizoen gesanctioneerd worden. De bond wil over een maand met nieuws naar buiten komen en wil liefst voor het einde van de competitie in 1B op 3 maart al uitspraak doen. De verhoren van spelers, trainers, stafleden en bestuurders worden er tegen een hoog tempo doorgejaagd. Maar 3 maart is al over zes weken. Definitief zal de uitspraak niet zijn, want er kan altijd beroep tegen worden aangetekend. Hetzij door de gesanctioneerde clubs, hetzij door clubs die zich benadeeld voelen omdat er geen sancties zijn genomen. De verjaringstermijn bij de bond is acht jaar."

Wat zijn de mogelijke sancties voor KVM en W-B?

"Als de voetbalbond vindt dat de ­poging tot omkoping bewezen is, zakken de clubs sowieso een afdeling. Waasland-Beveren omdat het verzaakte aan de meldingsplicht, KV Mechelen omdat het probeerde om te kopen. Het bondsreglement is duidelijk: er moet effectief een degradatie plaatsvinden. Dus ook als KV Mechelen in 1B de promotie zou afdwingen, moet het degraderen. Of de omkoping is gelukt of niet, maakt niets uit."