Wie is Mogi Bayat, Frans-Iranees voetbalmakelaar en betrokken bij 'Operatie Propere Handen'?

Mogi Bayat is een Iraans zakenman met de Franse nationaliteit die we in België vooral kennen als voetbalmakelaar. Hij behartigt de belangen van tal van profvoetballers en raakte in 2018 betrokken bij 'Operatie Propere Handen'. Bayat was een spilfiguur in het grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in het Belgisch voetbal. Een veelbesproken man met een opvallende carrière. Tijd om hem wat beter te leren kennen.

Wie is Mogi Bayat?

Mogi Bayat werd op 24 juni 1974 geboren in Teheran, dat is de hoofdstad van Iran. Op amper zesjarige leeftijd trok hij naar de Verenigde Staten, waar hij werd behandeld tegen een ernstige ziekte. Een jaar later verhuisde zijn familie naar Frankrijk. Om het naturalisatieproces te vergemakkelijken, nam Mogi Bayat de Franse voornaam Arnaud aan. Arnaud Bayat is dan ook zijn officiële naam. De man sloot zich op jonge leeftijd aan bij de voetbalclub AS Cannes, maar zou het nooit schoppen tot profvoetballer.

Mogi Bayat Sporting Charleroi

Aangezien Bayat geen toekomst had als profvoetballer, koos hij ervoor zich te richten op de andere kant van het voetbal. Bayat werd in 2003 aangesteld als algemeen directeur van Sporting Charleroi, Bayat was toen nog geen dertig jaar oud. De man raakte meteen gekend, maar tegelijk ook controversieel, toen hij na (en soms tijdens) de wedstrijden de scheidsrechter zwaar op de korrel nam. Zo werd hij regelmatig op het matje geroepen bij de KBVB, de Belgische voebalbond.

Mogi Bayat voetbalmakelaar Creative & Management Group

In 2010 zou Mogi Bayat echter stoppen als manager van de Carolo's, het was namelijk zijn neef en eigenaar Abbas die hem aan de deur zette. Mogi Bayat koos er sindsdien voor om voetbalmakelaar te worden, een beroeop die hij dertien jaar later nog steeds beoefent. In de loop der jaren werkte de Franse Iranees zich op en zou hij steeds bekender worden. Zijn portefeuille raakte ook steeds meer gevuld. Mogi Bayat is tegenwoordig eigenaar van makelaarsbedrijf Creative & Management Group en adviseert spelers als Edo Kayembe, Dylan Bronn,  Ali Gholizadeh, Noë Dussenne, Renaud Emond, Dorian Dessoleil en Sébastien Dewaest. Eerder was hij ook betrokken bij de transfers van Adrien Trebel, Kaveh Rezaei, Anthony Limbombe, Obbi Oulare, Thomas Foket en Massimo Bruno. Het is duidelijk dat Bayat zich vooral richt op (Franstalige) spelers uit de Jupiler Pro League.

Mogi Bayat Operatie Zero Operatie Propere Handen

Helaas is het parcours van Mogi Bayat als voetbalmakelaar niet onbesproken. Eind 2018 startte 'Operatie Propere Handen', ook wel gekend als 'Operatie Zero'. Er was een grootschalig onderzoek naar witwassing van geld, omkoping en matchfixing in het Belgisch voetbal. Mogi Bayat was er helaas één van de spilfiguren. Hij werd verdacht van valsheid in geschrifte (witwassen) en matchfixing. Op 27 november 2018 werd hij vrijgelaten onder voorwaarden, naat hij de waarborgsom van 150.000 euro moest betalen. Hoewel hem nog steeds een straf boven het hoofd hangt, bleef Bayat actief als voetbalmakelaar. Maar ook in het buitenland is hij fel besproken. Zo loopt in Frankrijk een onderzoek naar hem en ook de Engelse sportwebsite 'The Athletic' laat weten dat hij in het oog wordt gehouden en dat de FA een onderzoek heeft opgestart. Het is trouwens geen geheim dat Bayat bij veel transfers van Udinese, Charleroi, Nantes en Watford betrokken is.

Mehdi Boyat broer van Mogi Bayat

Mogi Bayat is de neef van Annas Bayat, ex-eigenaar van Sporting Charleroi, en de oudere broer van Mehdi Bayat, directeur van de Carolo's en ex-voorzitter van de Belgische voetbalbond. Ook die laatste werd betrokken in 'Operatie Propere handen'. Op zijn minst een opmerkelijke familie te noemen, waar Sporting Charleroi een centrale rol vervult!

Ooit maakte 'De Ideale Wereld' nog een hilarische parodie op Mogi Bayat. Er wordt namelijk gezegd dat hij Rolex-horloges cadeau gaf aan zijn dichtste connecties.

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link