Hoe werkt de knock-outfase van de Europa League? Hier vind je alles wat je moet weten!

De Europa League is weer in volle gang en twee Nederlandse teams strijden om de felbegeerde cup. Feyenoord en PSV azen op Europese overwintering, maar welke plek geeft recht op wat? Wanneer zijn de wedstrijden in de knock-outfase? Wat gebeurt er als je tweede eindigt? Wat gebeurt er als je derde eindigt? En wanneer zijn de lotingen? Dit is alles wat je moet weten over de knock-outfase van de Europa League.

Wat gebeurt er als je eerste wordt in je poule?

De teams die als groepswinnaar eindigen, plaatsen zich direct voor de knock-out fase van de Europa League. De desbetreffende teams hoeven geen extra kwalificatieronde te spelen. 

Wat gebeurt er als je tweede wordt in je poule?

De teams die als tweede eindigen in de groepsfase van de Europa League spelen een extra kwalificatieronde. Deze ronde spelen ze tegen de teams die als derde zijn geëindigd in de Champions League. De winnaar van deze kwalificatieronde gaat vervolgens door naar de knock-out fase van de Europa League. De verliezer van deze wedstrijd is klaar in Europees verband. 

Wat gebeurt er als je derde wordt in je poule?

De teams die als derde eindigen in de poule van de Europa League stromen door naar de extra kwalificatieronde van de Conference League. Deze werkt hetzelfde als de extra kwalificatieronde van de Europa League: de desbetreffende teams spelen tegen de nummers twee van de groepsfase uit de Conference League voor een plekje in de knock-out fase van de Conference League.

Wanneer vindt de loting van de Europa League plaats?

De loting voor de extra kwalificatieronde vindt plaats op maandag 7 november 2022 om 13:30 in Nyon, Zwitserland. Het is dan zo dat de nummers twee van de Europa League in pot één worden geplaatst en de nummers drie van de Champions League in pot twee. De teams uit pot één beginnen eerst met de uitwedstrijd en uiteraard kunnen teams uit hetzelfde land niet tegen elkaar loten. Vervolgens is vrijdag 24 februari 2023 om 13:00 in Nyon, Zwitserland de loting voor de achtste finales. De loting van de kwartfinales, halve finales en finale vindt plaats op vrijdag 17 maart 2023 om 13:30 in Nyon, Zwitserland.

Wanneer zijn de wedstrijden van de knock-out fase?

De extra kwalificatierondes vinden plaats op 16 en 23 februari 2023. De achtste finales worden vervolgens gespeeld op 9 en 16 maart 2023. Op 13 en 20 april 2023 worden de kwartfinales gespeeld, de halve finales op 11 en 18 mei 2023 en de finale wordt gespeeld op 31 mei 2023.

Waar wordt de finale gespeeld?

De finale van de Europa League 2022/23 wordt gespeeld in de Puskás Aréna in Budapest, Hongarije. Eerder werd in 2020 in dit stadion al de strijd om de Europese Supercup gespeeld tussen Bayern München en Sevilla. Ook heeft het Hongaarse nationale elftal in dit stadion zijn thuisduels afgewerkt voor het EK 2021. Het stadion heeft ruimte voor 65,000 toeschouwers en is vernoemd naar voormalig sterspeler Ferenc Puskás, die furore maakte bij Real Madrid.