Hoe werkt de knock-outfase van de Conference League? Hier vind je alles wat je moet weten!

De Conference League is weer van start gegaan. Vorig jaar schopte Feyenoord het tot de finale. Dit jaar heeft AZ het als enige Nederlandse club het tot de groepsfase geschopt. De Alkmaarders zijn hard op weg naar Europese overwintering, maar welke plek geeft recht op wat? Wanneer zijn de wedstrijden in de knock-outfase? Wat gebeurt er als je tweede eindigt? Wat gebeurt er als je derde eindigt? En wanneer zijn de lotingen? Dit is alles wat je moet weten over de knock-outfase van de Conference League.

Wat gebeurt er als je eerste wordt in je poule?

De teams die als groepswinnaar eindigen, plaatsen zich direct voor de knock-out fase van de Conference League. De desbetreffende teams hoeven geen extra kwalificatieronde te spelen. 

Wat gebeurt er als je tweede wordt in je poule?

De teams die als tweede eindigen in de groepsfase van de Conference League spelen een extra kwalificatieronde. Deze ronde spelen ze tegen de teams die als derde zijn geëindigd in de Europa League. De winnaar van deze kwalificatieronde gaat vervolgens door naar de knock-out fase van de Conference League. De verliezer van deze wedstrijd is klaar in Europees verband. Hetzelfde geldt voor de teams die derde en vierde eindigen in de groepsfase van de Conference League.

Wanneer vindt de loting voor de knock-outfase van de Conference League plaats?

De loting voor de extra kwalificatieronde vindt plaats op maandag 7 november 2022 in Nyon, Zwitserland. Het is dan zo dat de nummers twee van de Conference League in pot één worden geplaatst en de nummers drie van de Europa League League in pot twee. De teams uit pot één beginnen eerst met de uitwedstrijd en uiteraard kunnen teams uit hetzelfde land niet tegen elkaar loten. Vervolgens is vrijdag 24 februari 2023 in Nyon, Zwitserland de loting voor de achtste finales. De loting van de kwartfinales, halve finales en finale vindt plaats op vrijdag 17 maart 2023 om 13:30 in Nyon, Zwitserland.

Wanneer zijn de wedstrijden van de knock-out fase?

De extra kwalificatierondes vinden plaats op 16 en 23 februari 2023. De achtste finales worden vervolgens gespeeld op 9 en 16 maart 2023. Op 13 en 20 april 2023 worden de kwartfinales gespeeld, de halve finales op 11 en 18 mei 2023 en de finale wordt gespeeld op 31 mei 2023.

Waar wordt de finale gespeeld?

De finale van de Conference League 2022/23 wordt gespeeld in de Fortuna Arena in Praag, Tsjechië. Het stadion is de thuishaven van Slavia Praag, dat momenteel in groep G speelt van de Conference League. Daarnaast speelt ook het Tsjechisch nationale elftal hier regelmatig. Het stadion biedt plaats aan ruim 20,000 toeschouwers.