Hoe werkt de knock-outfase van de Champions League? Hier vind je alles wat je moet weten!

De Champions League is weer hervat en Ajax moet alle zeilen bij zetten na de afgelopen speelronde om te overwinneren op het hoogste Europese podium, maar welke plek geeft recht op wat? Wanneer zijn de wedstrijden in de knock-outfase? Wat gebeurt er als je derde eindigt? En wanneer zijn de lotingen? Dit is alles wat je moet weten over de knock-outfase van de Champions League.

Wat gebeurt er als je eerste wordt in je poule?

De teams die als groepswinnaar eindigen, plaatsen zich voor de knock-out fase van de Champions League. De desbetreffende teams zullen in de pot met 'geplaatste teams' terecht komen.

Wat gebeurt er als je tweede wordt in je poule?

De teams die als tweede eindigen in de groepsfase van de Champions League gaan door naar de knock-out fase van de Champions League. De desbetreffende teams zullen in de pot met 'ongeplaatste teams' terecht komen, waardoor zij alleen de groepswinnaars uit de andere poules kunnen treffen.

Wat gebeurt er als je derde wordt in je poule?

De teams die als derde eindigen in de poule van de Champions League stromen door naar de extra kwalificatieronde van de Europa League. De desbetreffende teams spelen tegen de nummers twee van de groepsfase uit de Europa League voor een plekje in de knock-out fase van de Europa League.

Wanneer vindt de loting van de Champions League plaats?

De loting voor de achtste finale vindt plaats op maandag 7 november 2022 in Nyon, Zwitserland. De groepswinnaars beginnen eerst met de uitwedstrijd en uiteraard kunnen teams uit hetzelfde land niet tegen elkaar loten. Vervolgens is vrijdag 17 maart 2023 in Nyon, Zwitserland de loting voor dde kwartfinales, halve finales en finale.

Wanneer zijn de wedstrijden van de knock-out fase?

De heenwedstrijden in de achtste finales worden gespeeld op 14 en 15 of 21 en 22 februari 2023. De terugwedstrijden zijn op 7 en 8 of 14 en 15 maart 2023. Op 11 of 12 april en 18 of 19 april 2023 worden de kwartfinales gespeeld, de halve finales op 9 of 10 mei en 16 of 17 mei 2023 en de finale wordt gespeeld op 10 juni 2023.

Waar wordt de finale gespeeld?

De finale van de Champions League 2022/23 wordt gespeeld in het Atatürk Olympisch Stadion in Istanbul, Turkije. Eerder vond hier 'Het Wonder van Istanbul' plaats, toen Liverpool de Champions League-finale op miraculeuze wijze won van AC Milan. Het stadion biedt plaats aan ruim 75,000 toeschouwers en wordt momenteel gebruikt door het Turkse nationale elftal en Fatih Karagümrük. Hiervoor speelden Galatasaray (2003-2004), Istanbul Basakhsehir (2007-2014), Kasimpasa (2007-2008) en Besiktas (2013-2016) ook wedstrijden in dit stadion.