Profiel van Alfred Schreuder; de opvolger van Erik ten Hag bij Ajax?

Abertus Schreuder, 2 november 1972, Barneveld. Van verguist worden bij FC Twente tot het assistent-trainerschap bij FC Barcelona; de trainersloopbaan van 'Alfred' heeft al de nodige omwentelingen gemaakt. Een profiel van de 49-jarige trainer die mogelijk de opvolger van Erik ten Hag gaat worden bij Ajax. 

De speler Schreuder

Als jongetje begon Schreuder zijn carrière in zijn geboortedorp Barneveld. Hij ging samen met zijn broer Dick (hoofdtrainer van PEC Zwolle, red.) spelen voor de plaatselijke SDV. Bij die club zou hij jaren later opgepikt worden door PSV. Als speler van de Onder 19 maakte hij in de zomer van 1990 de stap naar Feyenoord, waar hij drie jaar onder contract zou blijven staan. Bij de Rotterdammers maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal alvorens hij naar RKC vertrok. Terug in Brabant bleek de defensieve middenvelder op zijn plek. Hij was niet de snelste, maar wel zeer technisch en werd zo de spelverdeler in Waalwijk. Na drie seizoenen vertrok hij richting Breda en ook hier was de mogelijke opvolger van Ten Hag niet uit de basis weg te denken. Het leidde een terugkeer bij Feyenoord in, dat hem na één seizoen alweer verhuurde aan RKC. In de drie seizoenen die hierna volgde kwam Schreuder nog in actie voor Feyenoord, FC Twente én Vitesse. Maar veel minuten waren hem niet meer gegeven. Toen de Schreuder in 2009 stopte met profvoetbal, deed de middenvelder dat met slechts één prijs: de eerste divisie, die hij met NAC Breda had gewonnen in 2000. Echter hadden de onderstaande wondergoals misschien ook wel enig zilverwerk verdiend.

Wondergoals van Schreuder

Privé

Doordat Schreuder meerdere jaren als prof en trainer achter de rug heeft, zat onafgebroken op dezelfde plek wonen er de laatste jaren niet bij voor de Brabander. Toch heeft hij in Barneveld een thuisbasis gecreëerd, voor de periodes van vakantie. In dat soort weken springt hij graag op de racefiets. Van hardlopen en een rondje met de hond wordt de oefenmeester ook gelukkig. 

Alfred is getrouwd met Esther, samen kregen ze drie dochters en één zoon. Even na de eeuwwisseling kreeg heel Nederland een inkijkje in de privésituatie van de familie. De reden hiervoor was dramatisch. Anouk, het dochtertje van Alfred en Esther, bleek een hersentumor te hebben. Vanuit de voetbalwereld klonken enorm veel steunbetuigingen nadat het verschrikkelijke nieuws bekend werd. Op zesjarige leeftijd overleed Anouk aan de afgrijselijke gevolgen van de tumor. 

Steunbetuigingen vanuit de voetbalwereld

De trainer Schreuder

Hoewel Schreuder in zijn laatste profjaren nauwelijks meer aan spelen toekwam bij FC Twente en Vitesse, gaf die periode hem wel de opstart van zijn trainersloopbaan. Hij begon als assistent-trainer in Arnhem en ging een jaar later diezelfde functie vervullen in Enschede. In het oosten des lands hield hij het een stuk langer vol. Onder Steve McClaren, Michel Preud'homme, Co Adriaanse en Michel Jansen speelde hij een belangrijke rol in de gloriejaren van FC Twente. In zijn debuutseizoen werd de club landskampioen, in de jaren daarna werden ook nog eens de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal (2x) aan de Enschedese prijzenkast toegevoegd.

Na vijf jaar trouwe dienst was het voor Schreuder dan eindelijk zover: de stap naar het hoofdtrainersgilde. In de zomer van 2014 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van FC Twente, nadat hij in 2013 al een paar maanden interim-coach was geweest. In het seizoen voordat Schreuder definitief hoofdtrainer werd, was de club onder leiding van Michel Jansen derde geworden. Aan die verwachten kon Schreuder bij voorbaat al niet meer voldoen. De club was in verval geraakt. De buitenspelers waren niet langer Dusan Tadic en Jesus Corona, maar Jerson Cabral en Chinedu Ede. De trainer in kwestie kon er geen presterend geheel van maken en eindigde tiende. De woede van de supporters richtte zich tot de coach. De slechte prestaties kostte hem na slechts een jaar als hoofdtrainer de kop. 

Lang stilzitten deed de Brabander vervolgens niet, een paar maanden later trad hij in dienst als assistent-trainer bij TSG Hoffenheim. De reeds ontslagen trainer ging mee met Huub Stevens en kwam later onder de huidige trainer van Bayern München, Julian Nagelsmann, te werken. Samen met laatstgenoemde werd kwalificatie voor de Champions League meermaals bereikt. Het proces werd onderbroken door Erik ten Hag, die hem in de winter van 2018 opbelde met het dringende verzoek om naar Amsterdam te verhuizen. Het verzoek werd ingewilligd, Schreuder was vanaf nu assistent-trainer van Ajax. In de seizoenshelft die volgde werd de halve finale van de Champions League bereikt. Schreuder werd bestempeld als het 'creatieve meesterbrein' achter de historische successen. Bovendien werd hij geroemd door een unieke band met de spelers. Net als bij FC Twente, werkte hij ook nu uitstekend samen met Hakim Ziyech.

Het bleek de opmaat naar zijn tweede klus als hoofdtrainer. Waar hij eerder uit Hoffenheim vertrokken was om in Amsterdam te gaan werken, bewandelde hij nu de omgekeerde weg. Dit tweede avontuur als hoofdverantwoordelijke was wederom van korte duur. Dat terwijl Schreuder keurig meedeed om Europees voetbal. Meningsverschillen tussen directie en trainer zorgden er echter voor dat een langer samenwerkingsverband onmogelijk bleek. Ook nu was het na een jaar gedaan. Een schrale troost was wederom dat er al snel een nieuwe functie op hem stond te wachten. En wel bij FC Barcelona, waar hij samen met Henrik Larsson hoofdtrainer Ronald Koeman ging assisteren. De tijd in Barcelona vertoonde gelijkenissen met die in Enschede. Door de financiële situatie bij de club was het avontuur vooraf wellicht al gedoemd te mislukken. Misgaan deed het dan ook; Koeman werd iets meer dan een jaar na zijn aanstelling ontslagen en Schreuder en Larsson moesten eveneens het veld ruimen. 

Vervolgens kwam Schreuder in beeld bij FC Basel, waar hij weer hoofdtrainer kon worden. De coach bedankte de aanbieding van de Zwitserse club. Hij zou niet middenin een seizoen willen instappen. Dat laatste deed hij echter toch toen Club Brugge zich meldde. De Belgen wisten hem begin dit jaar te verleiden tot het tekenen van een contract. Voorlopig heeft de directie daar geen spijt van gekregen. In een paar maanden tijd heeft de Nederlander het verschil met de koploper Union St. Gilloise flink weten te verkleinen waardoor de titel nog altijd tot de mogelijkheden behoort.