Deze 5 (veld)spelers stonden élke minuut van de eerste seizoenshelft op het veld in de JPL

De eerste seizoenshelft is gespeeld. Met een weergaloos Club Brugge is de topfavoriet voor de titel gekend. Enkele verrassingen nestelden zich ook bovenaan in het klassement. Zo staat Antwerp 4e, maar ook STVV is tegen alle verwachtingen op Play-Off 1-koers. Zulte Waregem, Oostende, Genk ... hangen dan weer onderaan het klassement en kampen dus met degradatiezorgen. De ploegen in de Jupiler Pro League hebben doorheen het seizoen al erg veel geroteerd: slechts 5 veldspelers speelden elke minuut van de voorbije 21 speeldagen, zo'n 1890 minuten - zonder extra tijd meegerekend. 

Brandon Mechele | Club Brugge

De Belgische verdediger wist zich onder Preud'homme erg weinig in de basiself te spelen, maar onder nieuwe coach Ivan Leko werd Mechele een vaste waarde in de Brugse achterhoede. En met succes: de Brugse verdediging slikten slechts 19 doelpunten, en komen daarmee op een mooie 2e plaats - Gent slikte er 18 - in de ranglijst van minst gepasseerde verdedigingen in België.

Kostas Laifis | Standard

Net als vorig seizoen is de Cyprioot een rots in de branding van Standard. De Rouches hebben met hun 25 tegendoelpunten en 21 doelpunten een negatief doelsaldo, waarmee ze op een ontgoochelende 9e plaats staan in het klassement.

Ibrahima Seck | Waasland-Beveren

De Senegalees Seck werd in 2016 overgenomen van Auxerre (Ligue 2, Frankrijk) en wist zich meteen in het team te werken. De stofzuiger op het middenveld was er zo goed als altijd bij, maar moest vaak van in de tribunes toekijken wegens zijn talrijke schorsingen. Dit seizoen gaat er veel beter aan toe, hij pakte nog geen enkele rode kaart, al moet hij toch uitkijken voor het gele gevaar. 4 doelpunten zijn ook alles behalve slecht voor een defensieve middenvelder.

Erdin Demir | Waasland-Beveren

Is momenteel bezig aan zijn 3e seizoen bij de waaslanders. Hij kende een mooie overgang: hij speelde sinds zijn aankomst al zo goed als elke wedstrijd volledig. Net als Seck een van de zekerheden bij Waasland-Beveren, dat hun een matige 10e plaats oplevert. Wel opvallend is dat ze 37 keer wisten te scoren, maar daarmee ook 37 tegendoelpunten om de oren kregen. 

Stergos Marinos | Charleroi

De Griek is ondertussen al bezig aan zijn 5e seizoen bij de club van zijn hart, de Carolo's. Na veel matige seizoenen waar hij ofwel niet speelde ofwel de hele match, weet hij nu elke match een basisplaats te verzamelen. Met drie assists heeft hij ook zijn aandeel in het schittende seizoen onder leiding van halfgod Mazzu, en gaan ze met een 2e plaats de winterstop in. 

Doelmannen

Hoewel deze statistiek bij doelmannen veel minder spectaculair is, vermelden we toch eens deze noemenswaardige prestatie. Van de 16 ploegen in eerste klasse, wisten slechts 6 ploegen het vertrouwen in hun nummer 1 te behouden én te belonen met een permanente basisplaats. Ochoa (Standard), Coosemans (KV Mechelen), Kaminski (KV Kortrijk), Penneteau (Charleroi), Bolat (Antwerp) en Verhulst (Lokeren) speelden elke minuut tot nu toe in 2017-2018.