WK-deelnemers uitgelicht: Wales, The Dragons

WK-deelnemers uitgelicht: Wales, The Dragons

Vanaf 20 november kunnen we op het WK 2022 in Qatar 32 landen in actie zien. Ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap verkennen we alvast de deelnemende landen. Een van die 32 deelnemers is Wales. Via hun poule met België, Tsjechië, Estland en Wit-Rusland bereikten ze de play-offs tegen de Oekraïne. Dankzij een eigen doelpunt van Oekraïens aanvoerder Andriy Yarmolenko veroverden the Dragons het laatste WK ticket. Dit is alles wat jij over Wales moet weten!

Geschiedenis van Wales op het WK

Dat Wales op het WK 2022 in Qatar meedoet is best bijzonder. Zij wisten zich namelijk slechts één keer eerder te plaatsen voor de eindronde van een WK. Ook toen, voor het WK 1958, plaatsen zij zich via een play-off, waarin Israël zowel uit en thuis verslagen werd. In de poule-fase speelden zij gelijk tegen Hongarije, Mexico en Zweden, waarna een beslissingswedstrijd (doelsaldo's telden nog niet) tegen Hongarije volgde. Dankzij de 2-1 winst verdiende Wales een plek in de kwartfinale. Hier werden zij uitgeschakeld tegen Brazilië (1-0, verlies). Het doelpunt werd historisch, want het was de eerste interlandgoal van de toen zeventienjarige Pelé. Daarna slaagde Wales niet meer in om zich te kwalificeren. Het WK 2022 in Qatar is dus de tweede keer dat Wales zich zal laten zien op het hoogste voetbalpodium.

De ster van Wales: Gareth Bale

De ster van de Welshmen is al jaren Gareth Bale. De in Cardiff geboren superster debuteerde in het betaalde voetbal bij Southampton, waarna hij vervolgens vertrok naar Tottenham Hotspur. In Londen brak hij definitef door en werd hij in 2013 voor maar liefst 101 miljoen euro gekocht door het grote Real Madrid. Hiermee werd Bale de duurste voetballer aller tijden. In Madrid won hij onder meer vijf keer de Champions League en kroonde hij zich drie keer tot Spaans kampioen. Desondanks ging zijn carrière in Madrid als een nachtkaars uit en vertrok hij transfervrij uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Bale maakte op zestienjarige leeftijd zijn debuut voor het nationale elftal van Wales en is daarmee nog altijd de jongste international aller tijden van het land. De teller van de 33-jarige buitenspeler staat momenteel op 108 interlands waarin hij 39 keer tot scoren kwam. Bale schoot Wales voor het eerst naar het EK in 2016 en bracht zijn land opnieuw, na bijna 65 jaar afwezigheid, weer naar een WK.

De bondscoach

De huidige bondscoach van Wales is oud-international Robert Page. IN 2019 werd hij aangesteld als assistent bondscoach van Ryan Giggs, maar toen de Manchester United-legende zijn functie moest neerleggen wegens aanklachten voor mishandeling werd Page aangesteld als interim-bondscoach. De 48-jarige Welshman werd in juni 2022 gepromoveerd tot vaste bondscoach van zijn land. In totaal stond Page 28 keer langs de lijn bij Wales. Tien van deze wedstrijden werden gewonnen, negen eindigde in een gelijkspel en negen gingen er verloren. In deze 28 interlands kwam Wales 32 keer tot scoren en incasseerden zij ook evenveel tegengoals.