WK-deelnemers uitgelicht: Qatar, Al-Annabi

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Qatar. Het land organiseert het WK waardoor het zich dus rechtstreeks kwalificeerde voor het eindtoernooi. Kan Qatar hoge ogen gooien als gastland? Dit is alles wat jij moet weten over Qatar!

Geschiedenis van Qatar op het WK

Het WK 2022 is de eerste keer voor Qatar op een WK. Het Arabische emiraat staat momenteel 50e op de FIFA ranglijst en dat is misschien hoger dan de meeste mensen dachten. Qatar heeft misschien geen WK’s gespeeld, maar ze wonnen in 2019 het Aziatisch kampioenschap door de finale met maar liefst 1-3 te winnen van Japan. Ook deed Qatar mee aan de laatste editie van de Gold Cup. Het land werd namelijk uitgenodigd om mee te doen met het toernooi en ook daar wist Qatar indruk te maken. Het land behaalde halve finale, die werd verloren van de Verenigde Staten. Qatar kan wellicht dit WK profiteren van het feit dat ze het toernooi organiseren. In het verleden deden de organisatoren over het algemeen goed in eigen land.

De ster van Qatar: Almoez Ali

De selectie van Qatar staat niet bol van bekende namen voor de voetballiefhebbers in Nederland. De grote man aan de zijde van het land is Almoez Ali. De spits werd geboren in Soedan en staat onder contract bij Al-Duhail. Ali speelde 82 interlands voor Qatar en kwam daarin 39 keer tot scoren. Daarmee is Ali topscorer aller tijden van Qatar. Dit jaar stokte de doelpuntenproductie van de spits bij Qatar, maar in clubverband kwam Ali in acht wedstrijden vier keer tot scoren.

Huidige bondscoach

Qatar heeft momenteel een Spaanse bondscoach: Félix Sánchez Bas. De Spanjaard ging in 2006 als trainer naar Qatar nadat hij tien jaar lang jeugdtrainer was bij FC Barcelona. In Qatar werd Sánchez eerst trainer bij de Aspire Academy (voetbalacademie van Qatar) en stroomde daarna door om de nationale jeugdelftallen te trainen. In 2017 werd de Spanjaard benoemd tot bondscoach en maakte hij zich direct populair. Hij schreef namelijk geschiedenis nadat Qatar voor het eerst de Asian Cup won onder zijn leiding in 2019. Sánchez heeft de eer om met Qatar voor het eerst te schitteren op een WK. De Spanjaard stond in totaal 69 wedstrijden langs de lijn bij Qatar. Daarvan won hij er 35, eindigden er dertien in een gelijkspel en 21 in een verliespartij. Onder leiding van Sánchez Bas scoorde Qatar 115 keer en kreeg het 85 doelpunten tegen in totaal.

Speel hier nu de quiz over Qatar en test je kennis!