Zéér straffe statistiek: één land verloor nog nooit een WK-kwalificatiematch in eigen huis

Brazilië verloor dinsdagnacht met 0-1 van Argentinië en dat betekent het einde van een indrukwekkende reeks. Het was namelijk de eerste keer ooit dat ze een WK-kwalificatiematch in eigen huis/land verloren. Dat betekent dat er nog maar één land overblijft die in eigen huis nog steeds ongeslagen is in (de geschiedenis van) de WK-voorrondes. Die eer is weggelegd voor Spanje.

Brazilië-Argentinië 0-1

Brazilië verloor afgelopen week van Argentinië na een doelpunt van Nicolas Otamendi en speelde zo een indrukwekkende statistiek kwijt. De Goddelijke Kanaries bleven namelijk 64 WK-kwalificatiewedstrijden ongeslagen in eigen huis en hadden er dus met andere woorden nog nooit ééntje verloren. Dat dit net tegen de aartsrivaal uit Argentinië gebeurde, maakt het extra pijnlijker. Hoewel men in Europa nog niet is gestart aan de WK-voorrondes, blijft Spanje het enige land dat deze ongeslagen status behoudt.

Spanje ongeslagen status

La Selección heeft in de geschiedenis van de WK-voorrondes namelijk nog nooit een wedstrijd in eigen huis verloren. Ze zijn reeds 62 thuiswedstrijden ongeslagen in dit toernooi en het enige land over gans de wereld die deze straffe mijlpaal met zich kan meedragen. Tot vorig jaar was die eer ook voor Italië weggelegd, maar zij verloren in maart 2022 van Noord-Macedonië waardoor ze niet naar het WK in Qatar mochten.

La Roja wereldkampioen

Het feit dat La Roja zelf nog maar één keer een WK organiseerde - en ze dus voor de rest telkens de voorrondes moesten afwerken - maakt het alleen nog maar straffer. Terwijl er voor maart 2022 nog drie landen waren die thuis nog nooit een WK-kwalificatiematch verloren, blijft er tot op de dag van vandaag nog maar één ploeg over en dat is dus Spanje. Een zéér straffe statistiek. Hun nationale ploeg kroonde zich in 2010 voor het eerst (en voorlopig voor het laatst) tot wereldkampioen. Op het EK in Duitsland behoren ze opnieuw tot de topfavorieten. 

In 2010 werd Spanje eindelijk tot wereldkampioen uitgeroepen: