WK-deelnemers uitgelicht: Japan, Samurai Blue

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Japan. De Japanners kwalificeerde zich voor het WK door als tweede te eindigen in Groep B van het Aziatische kwalificatie proces achter Saoedi-Arabië en boven Australië, Oman, China en Vietnam ook in hun kwalificatiegroep. Dit is alles wat je moet weten over Japan!

Geschiedenis van Japan op een WK

Japan speelde hun eerste WK pas in 1998 maar toen kwamen de Japanners niet verder dan de groepsfase. Japan heeft sindsdien op elk WK gespeeld, maar wist slecht drie keer verder te komen dan de groepsfase. Dit gebeurde voor het eerst op het WK 2002, toen werden de Samurai Blue groepshoofd in een groep met België, Rusland en Tunesië. In de achtste finale stond de wedstrijd tegen Turkije op het programma, maar deze verloor Japan met 0-1. De Turkse ploeg schopte het dat WK tot de halve finale. Op het WK van 2010 kwam Japan weer de groepsfase door, ditmaal als tweede in een poule met latere finalist Nederland, Denemarken en Kameroen. In de achtste finale speelde Japan tegen Paraguay, maar die bleken  te sterk voor de Japanners na strafschoppen. In 2018 kwamen de Japanners wederom door de groepsfase na tweede te worden in een poule met Colombia, Senegal en Polen maar weer strandde Japan in de achtste finale. Ditmaal was België de tegenstander en verloren de Samurai Blue een sensationele wedstrijd, waarin de Belgen tot het uiterste moesten gaan, met 3-2.

De ster van Japan: Takumi Minamino

Takumi Minamino maakte afgelopen zomer de overstap van Liverpool naar AS Monaco voor vijftien miljoen euro. Na een aantal mindere jaren in de Premier League (40 wedstrijden, zes doelpunten) probeert de vleugelaanvaller dit jaar indruk te maken in de Franse Ligue 1. Ook hier heeft de Japanner het lastig, waarbij hij in 332 minuten slechts één keer scoorde en drie assists gaf. Voor het Nationale Elftal gaat het een stuk beter. In de kwalificatie was Minamino goed voor tien doelpunten en vijf assists in vijftien gespeelde wedstrijden. Mede hierdoor staat zijn totaal nu op zeventien doelpunten en acht assists in 43 interlands. Als Minamino zijn vorm weet te vinden op het WK is hij een nachtmerrie voor elke verdediger en dat kan Japan goed gebruiken dit WK in een groep met Duitsland, Spanje en Costa Rica.

Huidige bondscoach

Hajime Moriyasu is momenteel de bondscoach bij de Japanners. Op het WK van 2018 was hij nog de assistent-bondscoach, maar na het WK werd hij benoemd tot bondscoach van Japan. Onder zijn leiding wist Japan de finale van de Azië Cup te bereiken in 2019, waarin helaas verloren werd van Qatar met 3-1. Ondertussen staat Moriyasu al 57 wedstrijden aan het roer bij de Japanners waarbij hij 39 keer won, acht keer gelijkspeelde en tien keer verloor. Hiermee komt Moriyasu uit op een punt gemiddelde van 2.19 per wedstrijd. Daarnaast scoorden de Japanners met Moriyasu aan het roer 126 keer en incasseerden zij slechts 38 doelpunten.