Hoe werken de Champions Play-Offs en Europe Play-Offs in België?

Het is nog even wachten op de play-offs, dé ontknoping van het Jupiler Pro League-seizoen. Toch is het belangrijk om nu al te weten hoe deze mini-competitie tot stand komt en wat er allemaal te winnen valt. Zo heb je de Champions Play-Offs voor de nummers één tot en met vier en de Europe Play-Offs voor de nummers vijf tot en met acht. Na de reguliere competitie weten we dus wie aan de Play-Offs mogen deelnemen. De overige ploegen spelen geen wedstrijden meer dit seizoen.

Hoe werken de Champions Play-Offs?

In de Champions Play-Offs zullen vier ploegen in een mini-competitie strijden voor de titel en andere Europese tickets. Elke ploeg speelt zes wedstrijden, elk drie keer thuis en drie keer uit. De punten waarvoor ze hard hebben gewerkt doorheen het seizoen, worden gehalveerd. Wie na zes speeldagen aan de leiding staat, is de nieuwe landskampioen.

Hoe werken de Europe Play-Offs?

De Europe Play-Offs is voor de nummers vijf tot en met acht. Zij kunnen onmogelijk nog voor de titel strijden, maar vechten wel voor het laatste Europese ticket dat recht geeft op de voorronde van de Conference League. Ook hier worden de punten gehalveerd en worden er zes wedstrijden per ploeg afgewerkt. De winnaar van de Europe Play-Offs speelt op het einde één finalewedstrijd tegen het nummer vier uit de Champions Play-Offs. Zij zullen onder elkaar uitmaken wie dus het vierde Europese ticket krijgt.

Wat bij gelijke stand na reguliere competitie?

Maar wat als er een gelijke stand is na de reguliere competitie en de nummers vier en vijf evenveel punten tellen? Wie speelt dan in de Champions Play-Offs en wie in de Europe Play-Offs? Wel, hier wordt rekening gehouden met een aantal criteria. Als eerste telt natuurlijk het aantal punten, daarna het aantal zeges, vervolgens het doelpuntensaldo en als er dan nog geen beslissing is, wordt gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten. Indien er dan nog geen verschil is, kijkt men ten slotte naar het aantal zeges op verplaatsing. En zo kan je verder gaan. Indien er echt nergens een verschil is, wordt één testwedstrijd gespeeld.

criteria bij gelijke stand na reguliere competitie Anderlecht Gent