Drievoudig kampioen uit midden-Europa verrassend 1ste en kan 10-jarige dominantie verbreken...

In elke competitie heb je periodes waarin één bepaalde ploeg er met kop en schouders bovenuit steekt. Denk maar aan Bayern München in de Bundesliga sinds 2013, het Schotse Celtic in tussen 2012 en 2020 of Ludogorets dat de laatste twaalf Bulgaarse kampioenschappen wist te winnen. Het is dan des te specialer als een andere club die dominantie kan doorbreken. Dit seizoen zou dat wel eens het geval kunnen zijn in Oostenrijk.

Dominantie RB Salzburg

Net als haar zusterclub in Duitsland, is Red Bull Salzburg niet geliefd in het land. De club, die oorspronkelijk SV Austria Salzburg heette en in 1933 werd opgericht, onderging in 2005 een complete metamorfose toen het door Red Bull werd gesponsord. De eerste titel van RB Salzburg kwam er in 2007 en sinds 2014 werd geen enkele andere Oostenrijkse club nog kampioen. De club is bekend voor het opleiden en doorverkopen van jonge talenten als Sadio Mané, Erling Haaland en Dominik Szoboszlai. Na tien opeenvolgende titels, wordt het dit seizoen misschien wel eens een andere club die mag zegevieren...

SK Sturm Graz

SK Sturm Graz werd opgericht in 1909 en speelt sinds 1967 ononderbroken in de hoogste klasse van Oostenrijk, de Bundesliga. De zwart-witte club won haar allereerste titel in 1998 en werd het seizoen erop meteen nog eens kampioen. Het was twaalf jaar wachten op de derde en voorlopig laatste titel voor Sturm Graz. Dit seizoen kan daar verandering in komen. In tegenstelling tot Union Berlin in Duitsland, startte Sturm Graz sterk aan het seizoen en lijkt de eerste titel in dertien jaar mogelijk. 'Die Schoazn' staan na twaalf wedstrijden eerste met 27 punten, één puntje voorsprong op Red Bull Salzburg. Op zondag 5 november speelt het een belangrijke match tegen huidige derde LASK Linz. De eerste confrontatie met LASK, eerder dit seizoen werd met 2-0 gewonnen. Kjell Scherpen, ex-Oostende, staat bij Sturm Graz onder de lat en is bezig aan een uitstekend seizoen. In het hart van de defensie vinden we nog een bekende naam: voormalig Standard, Sint-Truiden en KV Mechelen-verdediger Dimitri Lavalée.

Bekijk hieronder het winnende doelpunt in de derby tegen Grazer AK dat Strum Graz naar de kwartfinale van de beker stuurt:

Ook interessant