WK-deelnemers uitgelicht: Frankrijk, Les Bleus

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Frankrijk. De regerend wereldkampioen kwalificeerde zich als groepshoofd in de WK kwalificatie in een groep met Oekraïne, Finland, Bosnië & Herzegovina en Kazachstan. Dit is alles wat je moet weten over Frankrijk!

Geschiedenis van Frankrijk op het WK

De eerste keer dat Frankrijk meedeed aan een WK was bij de eerste editie van het toernooi in 1930. De Fransen wisten toen geen resultaat te halen en mochten na de groepsfase het toernooi alweer verlaten. Het eerste succes voor Frankrijk op een WK kwam in 1958. Op dit toernooi wisten de Fransen derde te worden na de troostfinale met 3-6 te winnen van West-Duitsland. In 1998 wisten de Fransen voor het eerst een WK te winnen. In de finale werd Brazilië met maar liefst 0-3 verslagen na twee goals van Zinedine Zidane en een doelpunt van Emmanuel Petit. Na in 2006 nog tweede te zijn geworden op het WK, behaalde Frankrijk pas in 2018 weer een resultaat op een WK. In Rusland werd in de finale gewonnen van Kroatië met 4-2, na doelpunten van Antoine Griezmann, Kylian Mbappé, Paul Pogba en een eigen goal van Mario Mandžukić.

De ster van Frankrijk: Kylian Mbappé

De sterspeler van Frankrijk is momenteel Kylian Mbappé. De snelle spits van Paris Saint-Germain staat momenteel al op zeventien doelpunten en vier assists in zeventien wedstrijden en kent dus een uitstekende voorbereiding voor het WK. Ook voor de nationale ploeg is Mbappé van onschatbare waarde. In 59 wedstrijden wist Mbappé maar liefst 28 keer te scoren en 21 assists te geven. In de kwalificatie liet de Fransman regelmatig zijn kwaliteiten zien en wist hij vijf keer te scoren en twee assists te geven in zes gespeelde wedstrijden. Nadat Mbappé fel bekritiseerd werd na de vroege uitschakeling van Frankrijk op het EK in 2021 zal hij nu alles uit de kast willen trekken om een goed resultaat te behalen voor de nationale ploeg. Hij is de man in-vorm momenteel en kan zomaar kandidaat zijn om speler van het toernooi te worden mits hij deze vorm doorzet.

Huidige bondscoach

Sinds Juli 2012 is Didier Deschamps de bondscoach van Frankrijk en de resultaten spreken voor zich. Nadat hij in 2014 met de Fransen nog tot de kwartfinale van het WK kwam, wist hij de prestigieuze prijs te winnen in 2018. Hiermee werd Deschamps slechts de derde trainer ooit die een WK zowel als speler en als trainer won. Onder zijn leiding wist de Franse ploeg ook nog in 2021 de Nations League te winnen waardoor Frankrijk de enige ploeg is die alle officiële internationale toernooien van de UEFA, FIFA en IOC minstens één keer wist te winnen. Na een teleurstellend resultaat op het EK 2020 willen de Fransen hun wereldtitel uiteraard behouden en zijn Les Bleus, met spelers als Karim Benzema, Kylian Mbappé en Ousmane Dembélé, momenteel één van de favorieten om het WK te winnen.