WK-deelnemers uitgelicht: Ecuador, La Tricolor

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding op het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een daarvan is Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land kwalificeerde zich achter Brazilië, Argentinië en Uruguay en bleef Colombia en Chili voor. Dit is alles wat je moet weten over Ecuador.

Geschiedenis van Ecuador op het WK

Ecuador zal voor de vierde keer te zien zijn op een WK tijdens de editie in 2022. De eerste keer dat de Zuid-Amerikanen zich op de eindronde vertoonden was in 2002. Destijds werden ze uitgeschakeld in de groepsfase met Mexico, Italië en Kroatië. Vier jaar later was Ecuador opnieuw van de partij. In een poule met gastland Duitsland, Polen en Costa Rica slaagde het Zuid-Amerikaanse land erin om tweede te worden door Polen en Costa Rica te verslaan. In de achtste finale was Engeland met 1-0 te sterk. Tijdens het WK in 2010 was Ecuador afwezig, maar in 2014 op het eigen continent was het land weer van de partij. Tijdens het WK in Brazilië kwam Ecuador echter niet verder dan de groepsfase, waarin ze gekoppeld waren aan Frankrijk, Zwitserland en Honduras.

De ster van Ecuador: Moises Caicedo

De nieuwe generatie neemt het roer over bij Ecuador en Moises Caicedo gaat voorop. Het 20-jarige talent speelt zijn wedstrijden in de Premier League bij Brighton en vertegenwoordigt een marktwaarde van 25 miljoen euro. In Engeland draait de middenvelder met zijn club, waar ook landgenoot Pervis Estupiñán speelt, een ontzettend goed seizoen. Caicedo zelf is bezig aan zijn doorbraak in Engeland nadat hij in februari 2021 voor 5 miljoen euro werd overgenomen van Independiente uit Ecuador. In oktober 2020 had Caicedo zijn debuut al gemaakt voor de nationale ploeg van Ecuador. De teller van de middenvelder staat momenteel op 25 interlands, waarin hij twee maal tot scoren kwam.

Huidige bondscoach

De huidige bondscoach van Ecuador is de Argentijn Gustavo Alfaro. De oud-trainer van onder meer Boca Juniors doet het prima bij Ecuador en heeft in 31 wedstrijden elf keer gewonnen, twaalf keer gelijk gespeeld en acht keer verloren. Hij werd in 2020 aangesteld als bondscoach nadat Jordi Cruijff al zonder één training te geven weggestuurd werd. Dit kwam omdat Cruijff en de Ecuadoriaanse bond niet op één lijn zaten. Sindsdien heeft Alfaro het stokje overgenomen. De Argentijn slaagde erin om zich met Ecuador te kwalificeren, nadat het land eerder op het WK 2018 afwezig was. 

Speel hier de WK quiz over Ecuador en test je kennis!