Hoe zou het nog zijn met Matej Vydra: flop bij Club Brugge, maar nu goaltjesdief in Engeland

Wellicht hebt u ooit al eens gehoord van Matej Vydra, de Tsjechische voetballer die in het seizoen 2011-2012 uitkwam voor Club Brugge. De aanvaller werd toen gehuurd van Udinese, maar kwam er echter twee maal aan spelen toe omdat hij zijn kruisband scheurde. Zes minuten tegen KV Mechelen (competitie) en zeventig minuten tegen Dessel Sport (beker) zouden zijn enige wapenfeiten worden bij Blauw-Zwart.

De toen amper 19-jarige Vydra was nochtans een groot talent. In Tsjechië werd hij in 2010 uitgeroepen tot revelatie van het seizoen en dat leverde hem ook een mooie transfer op naar Italië. De aanvaller was echter nog niet klaar voor het hoogste niveau en dus was een uitleenbeurt naar Club Brugge een logisch gevolg. Het zou echter één van de enige dieptepunten worden in zijn carrière...

Het seizoen erop werd de Tsjech uitgeleend aan de Engelse tweedeklasser Watford. Hij scoorde zijn eerste doelpunt tegen Crystal Palace en dat zou het begin worden van een mooie reeks. Vydra scoorde dat seizoen maar liefst 20 keer in zo'n 41 wedstrijden en dat op amper 20-jarige leeftijd. Op het eind van het seizoen 2012-2013 werd hij dan ook terecht verkozen tot 'Championship Player of the Year'. Jammer genoeg kon hij met Watford net niet promoveren naar de Premier League.

Matej Vydra was echter nog steeds eigendom van Udinese en dat leverde hem hierna nog twee uitleenbeurten op. Eerst bij West Brom waar hij slechts drie keer kon scoren in 23 wedstrijden en het seizoen erop opnieuw bij Watford, waar hij goed was voor 16 goals in 42 wedstrijden. Ondertussen groeide hij bij die laatste ploeg uit tot een publiekslieveling. Dat leverde hem ook een definitieve transfer op naar Watford. De promotie naar de Premier League zorgde echter voor een kwaliteitsinjectie waardoor Vydra niet meer in de plannen van de ploeg voorkwam. Een uitleenbeurt naar Reading was het logische gevolg, maar daar kon hij zich niet bewijzen. Gelukkig kwam Derby County in 2016 op de proppen en boden ze hem een contract van vier seizoenen aan.

Matej Vydra groeide bij Derby uit tot één van de beste spitsen uit de Engelse tweede klasse met dit seizoen al 17 doelpunten in 30 wedstrijden. Ondertussen heeft de Tsjechische aanvaller ook al 19 caps achter zijn naam voor de nationale ploeg en zou hij momenteel een marktwaarde hebben van acht miljoen euro.