Exact 38 jaar geleden vond het betreurde Heizeldrama plaats: dit gebeurde er exact

Het is alweer 38 jaar geleden dat het betreurde Heizeldrama plaatsvond in Brussel. Wat een groot feest had moeten worden voor de Belgische voetbalgeschiedenis werd een dag om, om de verkeerde redenen, nooit meer te vergeten. Wat gebeurde er allemaal tijdens het Heizeldrama? Kom het hieronder te weten.

Datum Heizeldrama: 29 mei 1985

Op 29 mei 1985 was er de finale van de Europacup 1, nu de Champions League, tussen Juventus en Liverpool. Brussel mocht de finale organiseren en dat op de Heizel (Koning Boudewijnstadion). Voorafgaand de wedstrijd leek het stadion al niet in een goede staat, maar de wedstrijd ging toch door. Er kwamen 39 mensen om het leven die dag en er vielen ruim 400 gewonden.

Heizeldrama rellen

Het beruchte vak 'Z' had zijn plaats naast de harde kern van de Liverpool-supporters en was bedoeld voor neutrale fans, maar in werkelijkheid zaten er allemaal Belgische Italianen die voor Juventus supporterden. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de poppen aan het dansen gingen. Vele onschuldige supporters werden met stenen bekogeld. De Juventus-fans probeerden te vluchten door over muren en hekken te klimmen, maar dat kon het stadion niet aan. 

Heizeldrama uitleg

Enkele muren waarover de Italiaanse fans probeerden te klimmen om te vluchten van de Liverpool-hooligans, stortten in. Hierdoor vielen er vele mensen neer en werden ze door andere supporters die aan het vluchten waren, vertrappeld. In een documentaire van Pickx Sports legt onder andere Frank Raes het drama uit. Let op: de beelden kunnen heftig zijn.

Ook interessant