Dit zijn de spelers met de meeste goals in één seizoen in de grootste Europese competities

Erling Braut Haaland kroonde zich dit seizoen tot topscorer van de Premier League. Dit deed hij door 36 keer te scoren en een oud record uit de boeken te schieten. Nog nooit scoorde een speler zo vaak in één seizoen in de Engelse Premier League. Wie dragen in de andere grote Europese competities het record van meeste doelpunten in één seizoen?

Engeland ~ Premier League: Erling Braut Haaland (36 goals)

Het record stond eerst op naam van Andy Cole en Alan Shearer. Allebei maakten ze er 34. Cole deed dat in het seizoen 1993/94 namens Newcastle United en Shearer deed dat namens Blackburn Rovers in het seizoen 1994/95. Sindsdien kwam Mohamed Salah het dichtst bij het record, in het seizoen 2017/18 scoorde de speler van Liverpool 32 keer. Totdat Haaland naar Engeland kwam. De Noor schoot uit de startblokken en na een paar weken voetbal werd er al gesproken over het breken van dit record. Uiteindelijk kwam de pas 22-jarige spits uit op 36 goals.

Spanje ~ La Liga: Lionel Messi (50 goals)

In Spanje hoeven we niet heel ver terug in de tijd te gaan om te zoeken naar de spelers met de meeste goals in één La Liga-seizoen. Lionel Messi maakte in het seizoen 2011/12 maar liefst 50 goals. Een jaar later kwam hij opnieuw dichtbij dat aantal, toen hij er 46 maakte. Cristiano Ronaldo kwam in het seizoen 2014/15 met 48 goals ook in de buurt, maar voorlopig zal het record van Messi nog wel even blijven staan.

Italië ~ Serie A: Gonzalo Higuain & Ciro Immobile (36 goals)

In Italië moeten twee spelers de eer delen. Gonzalo Higuain verbrak in het seizoen 2015/16 namens Napoli het oude record van 35 goals en maakte er 36. Ciro Immobile evenaarde vorig seizoen namens Lazio Roma het record van 36 goals. Zelfs Cristiano Ronaldo kon er in zijn tijd bij Juventus niet aan tippen. Hij kwam tot 29 treffers in het seizoen 2020/21.

Frankrijk ~ Ligue 1: Josip Skoblar (44 goals)

In Frankrijk is het record in handen van een minder bekende naam. De Joegoslaav Josip Skoblar scoorde in het seizoen 1970/71 namens Marseille liefst 44 keer in één seizoen. Sindsdien kwamen er weinig spelers meer in de buurt van dat record. Zlatan Ibrahimovic was het dichtste bij, met 38 goals in het seizoen 2015/16. De afgelopen vier jaar werd Kylian Mbappe de topscorer van de Lique 1, maar hij kwam geen enkele keer boven de 30 goals. 

Nederland ~ Eredivisie: Coen Dillen (43 goals)

In de Eredivisie is het record al sinds het allereerste seizoen van de competitie in handen van Coen Dillen. Namens PSV scoorde hij toen 43 keer. Ajax-speler Henk Groot kwam in 1960/61 met 41 goals enigszins in de buurt, maar sindsdien is er nooit meer iemand in de buurt gekomen van Dillen.

Duitsland ~ Bundesliga: Robert Lewandowski (41 goals)

Het record in Duitsland stond al heel lang op naam van Gerd Müller (40 goals) en leek onevenaarbaar. Tot het seizoen 2020/21 dus, want Robert Lewandowski wist dankzij zijn 41 doelpunten het record te verbreken. Het jaar daarna kwam de Pool tot 35 treffer, waarna hij vertrok naar FC Barcelona.