Enorm straf: deze nationale ploeg op weg naar eerste WK sinds 1986, grote Belgische link!

Club Brugge kon de laatste anderhalve week geen beroep doen op Tajon Buchanan. De vleugelspeler was actief met Canada voor de WK-kwalificaties in Noord- en Centraal-Amerika. Canada speelde er deze week tegen Honduras, de Verenigde Staten en El Salvador. Telkens werd met 2-0 gewonnen. 

Canada

Canada is al langer bezig aan een serieus reeksje, want ze zijn al ongeslagen sinds 31 juli 2021, ofwel elf wedstrijden op een rij zonder nederlaag. In de WK-kwalificaties staan ze los op kop met 25 punten uit elf wedstrijden. Zeven keer werd gewonnen en vier keer werd gelijkgespeeld. Nog geen enkele keer gingen ze met de billen bloot. Straffer nog: negentien goals voor en slechts vijf tegen. In totaal nemen er acht poegen deel aan de laatste voorronde voor het WK: Canada, USA, Mexico, Panama, Costa Rica, El Salvador, Jamaica en Hondarus. De eerste drie gaan rechtstreeks naar het WK, de vierde staat op een play-offplek.

WK

Canada telt momenteel vier punten meer dan USA en Mexico, normaal gezien de twee beste ploegen uit Noord- en Centraal-Amerika. Er zijn nog maar drie wedstrijden te spelen en met acht punten voorsprong kan het eigenlijk niet meer foutlopen. Opvallend: Canada speelde haar laatste en enige WK in 1986 in Mexico. Toen verloren ze drie keer en scoorden ze zelfs geen enkel doelpunt. Indien ze zich plaatsen voor Qatar, wordt het hun tweede WK ooit en kunnen ze op zoek gaan naar hun eerste doelpunt op een Wereldkampioenschap. Straf!

Jonathan David

Canada heeft ook heel wat bekende spelers in de rangen. Velen daarvan hebben een Belgische link. Zo voetbalt niet alleen Tajon Buchanan er, maar ook Alphonso Davies (Bayern München), Jonathan David (ex-Gent), Iké Ugbo (Genk) en Cyle Larin (ex-Zulte Waregem). Jonathan David is er dé grote ster met vijf goals en drie assists in elf wedstrijden. Wie weet treffen de Rode Duivels hen wel in Qatar, stel je voor! Wat een sprookje!

CANADA VOETBAL