Bizar! Nummer 15 uit 3de Nationale gaat partnership aan met Saoediër: "Een echte traditieclub"

KFC Diest is een club uit Vlaams-Brabant die vorig seizoen achtste eindigde in Derde Nationale. Net zoals vorig seizoen kennen ze ook nu een dramatische start met 4/21 en een voorlaatste plek. De Vlaamse traditieclub kampte al met heel wat financiële problemen, maar die zouden nu moeten verholpen worden door een Saoedische inbreng in het bestuur. Fahad Al-Medlej, meer dan twintig jaar lang voorzitter van een Saudische voetbalclub, treedt namelijk toe in het bestuur van KFC Diest. Toch zéér opmerkelijk voor een Derde Nationaler.

KFC Diest geschiedenis

KFC Diest doet bij sommigen misschien nog een belletje rinkelen. In het seizoen 1963/1964 wonnen ze namelijk de Beker van België. De jaren '60 en '70 waren dan ook de hoogdagen voor het voetbal in Diest. In veertien jaar speelden ze maar liefst negen seizoenen in de Hoogste Klasse van het Belgische voetbal. Hun clubkleuren zijn zwart en wit en hun stamnummer is 41. Opvallend: trainer is er Danny Boffin, 53-voudig Rode Duivel en ex-Anderlecht, STVV en Standard! De Vlaamse traditieclub kwam tussen 2018 en 2020 uit in Eerste Provinciale, en probeert nu te overleven in Derde Nationale.

KFC Diest Saoedische inbreng Fahad Al-Medlej

Geruchten over gesprekken met buitenlandse investeerders deden al een tijdje de ronde bij KFC Diest. Nu is de toetreding van de Saoediër Fahad Al-Medlej tot het bestuur ook officieel. Volgens de club komt de club niet in Saoedische handen, maar gaat het eerder om een partnership of een gedeeltelijke overname. “Eerst en vooral was Al-Medlej op zoek naar een traditieclub. Bovendien is hij niet alleen geïnteresseerd in de eerste ploeg, maar in het hele voetbal bij onze club en ook in meerdere sporten. Vanuit economisch standpunt is dat voor zo iemand het interessantst. Een win-winsituatie dus, want ons jeugdcomplex Berkenhof is dringend aan een upgrade toe", klinkt het bij voorzitter Johan Haesevoets. 

Danny Boffin KFC Diest partnership

Coach Danny Boffin, die manager wordt naar Engels model, had een belangrijk aandeel in de komst van de Saoediër. Hij benadrukt dat dit geen overname is, maar een partnership aangezien iedereen van het huidige bestuur aan boord blijft. "Via mijn interimbureau ‘4U2’ kwam Al-Medlej bij mij terecht. Daarna hebben we maanden onderhandeld. Alles werd tot in detail besproken. Zo blijven we waakzaam over het aantal buitenlandse spelers en verliezen we ook de eigen jeugd niet uit het oog. Mogelijk zullen we ons in januari dus extra moeten versterken om ons te redden. Dat is dankzij dit partnership een stuk gemakkelijker geworden.”, aldus manager Danny Boffin, die benadrukt dat Al-Medlej Diest van de ondergang redde.

STVV-Burnley Warandestadion Diest

Opvallend: even leek het Warandestadion van Diest afgelopen zomer nog het decor te worden van een oefenmatch tussen STVV en Burnley Het Burnley van Vincent Kompany wilde graag tegen de Kanaries spelen, maar niet op hun kunstgrasveld. Daarom moest gezocht worden naar een alternatieve locatie en kwam men uit bij het stadion van de Derde Nationaler. De stad Diest ging hier echter niet op in. Volgens hen was een veilige organisatie niet mogelijk aangezien er 8.000 toeschouwers werden verwacht. Dat is de capaciteit van het Warandestadion, maar het stadion is verouderd en men kon niet voldoen aan de veiligheidsnormen om bijvoorbeeld de supporters te scheiden en de clubs van genoeg comfort te voorzien. Binnen twee jaar start Diest echter met de bouw van een nieuw stadion.

KFC Diest won ooit beker van België maar nu in Derde Nationale

Danny Boffin werd vorige zomer aangesteld als nieuwe coach van KFC Diest:

Ook interessant