Alles over de Champions' play-offs... regels, veranderingen en Europese tickets

Terug naar het oude systeem! Na drie seizoenen werd er een streep getrokken door de play-offs met vier clubs in de Belgische Jupiler Pro League. Vanaf het seizoen 2020/21 mochten enkel de beste vier clubs op het einde van het reguliere seizoen strijden om de titel. Hier komt dit jaar verandering in. Het huidige reguliere seizoen zit er bijna op, een uitgelezen moment dus om ons op te maken voor die Champions' play-offs met zes teams.

Welke clubs doen mee in de Champions' play-offs

Zoals gezegd maken we een sprong van vier teams naar zes. Van die zes zijn er al twee die mathematisch zeker zijn van hun plekje: Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht. De Brusselse buren wisten na 28 speeldagen respectievelijk 68 en 60 punten te verzamelen en staan zo op een ruime voorsprong. De overige vier deelnemers vallen nog te beslissen. Club Brugge en Antwerp hebben de beste papieren met elk 48 punten, 5 meer dan hun rechtstreekse concurrenten. Dan zijn er nog twee plekjes over die onder Cercle Brugge, Racing Genk, KAA Gent en KV Mechelen worden uitgevochten. Die staan met z'n vieren op 1 punt van elkaar, dus daar kan alles nog gebeuren.

Hoe gaat de Champions' play-offs in z'n werk?

Zoals de voorbije jaren worden de punten opnieuw door twee gedeeld. De zes teams spelen in totaal tien wedstrijden en bekampen elke tegenstander twee keer, eens thuis en eens op verplaatsing. De club die na de tien wedstrijden het meeste punten heeft, mag zich landskampioen noemen. 

Hoe worden de Europese tickets in de Champions' play-offs verdeeld?

De top drie aan het einde van de play-offs zijn verzekerd van een Europees ticket. De kampioen is automatisch gekwalificeerd voor de Champions League groepsfase, de tweede speelt een Champions League voorronde en de derde speelt Europa League voorronde. De club die als vierde eindigt, speelt in een onderling duel tegen de winnaar van de tweede play-offs groep (7-12) om een vierde Europees ticket.

Wanneer wordt er gespeeld?

De laatste speeldag van de reguliere competitie wordt afgewerkt op zondag 17 maart. Alle zestien ploegen spelen dan op hetzelfde moment, om 18u30. Twee weken later, in het weekend van 29 maart, vangen de play-offs aan. De laatste speeldag vindt plaats op 26 mei 2024. 

Vorig seizoen zorgden de play-offs voor een onwaarschijnlijk einde:

De ontlading was groot op de Bosuil. Men riep zelfs om een standbeeld voor Toby Alderweireld.

Hopelijk verlopen de play-offs minder explosief dan vorig jaar...