Anderlecht-speler ondanks grote waarde niet geselecteerd voor EK U21, Club en Cercle wel aanwezig

Het Europees Kampioenschap voetbal onder 21 jaar vindt plaats tussen 21 juni en 8 juli. In totaal treden er zestien ploegen aan in acht verschillende stadions, gevestigd in Roemenië en Georgië. Naast de twee gastlanden zijn ook België, Spanje, Duitsland, Portugal, Engeland, Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oekraïne, Tsjechië, Kroatië, Israël en Noorwegen van de partij. Zij strijden niet alleen voor de Europese titel, maar ook voor tickets voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

EK U21 Daland en Nusa

De beloftenploeg van de Rode Duivels zit in een poule met Georgië, Nederland en Portugal. Welke spelers allemaal opgeroepen zullen worden, is nog niet definitief gekend. Toch kan België een ijzersterke ploeg opstellen indien alle U23-spelers worden geselecteerd. Naast een twintigtal Belgen zullen er ook heel wat (ex-) Jupiler Pro League-spelers van de partij zijn. Zo ook bij Noorwegen, waar zowel een speler van Cercle Brugge en Club Brugge werd opgeroepen. Het gaat respectievelijk om Jesper Daland en Antonio Nusa. De selectie van de Noorse verdediger is geen verrassing. Daland maakte zowat alle interlands met de Noorse U21 mee. Hoewel hij reeds 23 jaar oud is, mag hij door zijn deelname aan de kwalificatiewedstrijden mee naar het EK. Voor Antonio Nusa is het zijn eerste selectie voor de U21. De Club Brugge-winger komt normaal uit voor de U19, maar door zijn klasseflitsen mag hij het nu proberen bij de beloften. Een cruciale rol zal hij wellicht niet spelen, maar als achttienjarige meemogen naar het EK U21, is al een prestatie op zich.

Geen Kristian Arnstad

Een opvallende afwezige is echter Anderlecht-middenvelder Kristian Arnstad. De 19-jarige Noor was er de afgelopen negen interlands met de beloften telkens bij. Zo speelde hij mee een belangrijke rol in de kwalificaties, met zeges tegen Kroatië, Finland en Azerbeidzjan. Toch heeft bondscoach Leif Gunnar Smerud geen plaatsje voor hem. Dat zijn club Anderlecht al enkele weken geen wedstrijden meer afwerkt, en Arnstad er een matig seizoen op heeft zitten, kan een rol spelen. Hugo Vetlesen, de potentiële nieuwe middenvelder van Club Brugge, zit dan wel weer bij de Noorse selectie. Een ploeg om in de gaten te houden! Noorwegen zit in een poule met Zwitserland, Frankrijk en Italië.

Kristian Arnstad scoorde eind maart nog zijn eerste goal voor paars-wit. Helaas is hij er niet bij op het komende EK voor beloften.

Ook interessant