Wie is Garang Kuol, toekomstige revelatie en de jongste speler ooit van Australië op een WK?

Garang Kuol is dé verrassing in de selectie van Australië voor het WK voetbal in Qatar. De amper 18-jarige centrumspits speelde nog maar één interland voor zijn land en heeft een marktwaarde van amper 100.000 euro. Tijd om dit rastalent beter te leren kennen!

Wie is Garang Kuol?

Garang Kuol werd geboren op 15 september 2004 in Khartoum, dat is de hoofdstad van Soedan. Op zesjarige leeftijd vluchtte zijn familie naar Australië, waar ze zich nog altijd bevinden. Kuol ging al op jonge leeftijd voetballen en is tegenwoordig actief bij de Central Coast Mariners. Hij maakte er zijn debuut op 5 februari 2022 en mocht toen tien minuten invallen in de bekerfinale tegen Melbourne (2-1 nederlaag). In zijn eerste competitiewedstrijd op 5 april 2022 was hij meteen goed voor een doelpunt. Momenteel zit hij aan elf wedstrijden voor Central Coast, met daarin vier goals en één assist. Opvallend: Kuol verzamelde slechts 243 speelminuten en scoorde dus gemiddeld om de 61 minuten.

Newcastle

Een toptransfer heeft de amper 18-jarige spits al beet. Op 1 januari 2023, na het WK in Qatar, verhuist hij namelijk naar Newcastle United voor 350.000 euro. Maar eerst dus knallen voor Australië, waar hij deel uitmaakt van een selectie met onder meer ook Danny Vukovic (ex-Genk), Mathew Ryan (ex-Club Brugge & Genk), Riley McGree (ex-Club Brugge) en Aaron Mooy (Celtic). Kuol mocht op 25 september 2022 zeventien minuten invallen tegen Nieuw-Zeeland (0-2 winst). Zijn aanwezigheid in de selectie is een verrassing, maar wel een keuze op de toekomst. De jonge spits kan wel eens de revelatie worden op het WK. Straks één van de jongste doelpuntenmakers ooit op een Wereldkampioenschap? Die kans is niet onbestaande...

Broer van

Garang Kuol is trouwens de broer van Alou Kuol, een 21-jarige spits van VfB Stuttgart die vorig jaar al de overstap maakte van Central Coast naar het buitenland. Voorlopig speelde hij wel nog geen minuut voor het eerste elftal, maar talent zit dus zeker in de familie. Gerang Kuol is ten slotte de jongste speler ooit die door Australië geselecteerd voor een Wereldkampioenschap. Een man om in de gaten te houden!

Afgelopen weekend was hij nog goed voor twee assists als invaller voor Central Coast Mariners, ongelooflijk!