Af en toe is er een Belgische club die hoge toppen scheert in Europa. Recentelijk hadden we nog Antwerp en Union die respectievelijk Barcelona en Liverpool klopten in de Champions of Europa League. Voetbalflitsen maakte een lijstje met de tien knapste stuntzeges van Belgische ploegen in Europa van de 21ste eeuw.

• Datum: 24 oktober 2000
  • Competitie: Champions League (eerste groepsfase)
  • Opstelling Anderlecht: Filip De Wilde, Didier Dheedene, Glen De Boeck, Lorenzo Staelens, Bertrand Crasson, Bart Goor, Walter Baseggio, Yves Vanderhaeghe, Alin Stoica, Tomasz Radzinski en Jan Koller
  • Opstelling Manchester United: Fabien Barthez, Gary Neville,  Denis Irwin, Ronny Johnsen, Mikaël Silvestre, Nicky Butt, Paul Scholes, David Beckham, Ryan Giggs, Andy Cole en  Dwight Yorke
  • Doelpuntenmakers: Tomasz Radzinski (minuut 15 en 33) en Denis Irwin (minuut 36)
  • Context: in het seizoen 2000/2001 werden er twee groepsfases afgewerkt alvorens naar de kwartfinales door te stromen. In groep G van de eerste fase zat Anderlecht in een poule met Manchester United, PSV en Dynamo Kyiv. Paars-wit werd groepswinnaar dankzij onder meer een zege op speeldag vijf tegen Manchester United. In de tweede groepsfase zou RSCA nog stunten tegen onder meer Real Madrid, maar zouden ze er wel uitgeschakeld worden.

Een verslag:

2. AC Milan-Club Brugge 0-1

• Datum: 22 oktober 2003
  • Competitie: Champions League (groepsfase)
  • Opstelling AC Milan: Dida, Alessandro Nesta, Paolo Maldini, Giuseppe Pancaro, Cafu, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Cristian Brocchi, Kaka, Andriy Shevchenko en Filippo Inzaghi
  • Opstelling Club Brugge: Dany Verlinden, Ivan Gvozdenovic, David Rozehnal, Philippe Clement, Birger Maertens, Peter Van der Heyden, Olivier De Cock, Timmy Simons, Nastja Ceh, Andrés Mendoza en Sandy Martens
  • Doelpuntenmaker: Andrés Mendoza (minuut 33)
  • Context: Club Brugge boekte die dag één van haar mooiste uitzeges ooit in de Champions League. Revelatie Mendoza zorgde voor de enige goal in de match tegen het sterrenensemble van AC Milan. Blauw-zwart zat verder in een poule met Celta Vigo en Ajax en zou uiteindelijk derde eindigen met acht punten. Op de slotspeeldag werd nog met 2-1 gewonnen van Ajax, dat op die manier laatste eindigde.

3. Bayern München-Anderlecht 1-2

• Datum: 12 maart 2008
  • Competitie: UEFA Cup (achtste finales)
  • Opstelling Bayern München: Michael Rensing, Philipp Lahm, Breno, Lucio, Willy Sagnol, Toni Kroos, Mark van Bommel, Andreas Ottl, José Sosa, Miroslav Klose en Lukas Podolski
  • Opstelling Anderlecht: Daniel Zitka, Olivier Deschacht, Roland Juhasz, Mark De Man, Guillaume Gillet, Bart Goor, Lucas Biglia, Bakary Saré, Ahmed Hassan, Oleksandr Yakovenko en Serhat Akin
  • Doelpuntenmakers: Lucio (minuut 9), Serhat Akin (minuut 20) en Oleksandr Yakovenko (minuut 35)
  • Context: nadat Anderlecht doorstootte uit een poule met Getafe, Tottenham, Aalborg en Tel-Aviv, wachtte in de zestiende finales Girondins de Bordeaux. Zij werden over twee wedstrijden met 3-2 verslagen. In de achtste finales volgde een confrontatie met het grote Bayern. Thuis werd met zware 0-5 cijfers verloren, maar de terugmatch werd knap met 1-2 gewonnen. Maar liefst 63.000 supporters waren aanwezig in de Allianz Arena. Bayern zou uiteindelijk pas in de halve finale worden uitgeschakeld door Zenit Sint-Petersburg, de latere UEFA Cup-winnaar.

4. Arsenal-Anderlecht 3-3

• Datum: 4 november 2014
  • Opstelling Arsenal: Wojciech Szczesny, Per Mertesacker, Nacho Monreal, Kieran Gibbs, Calum Chambers, Mikel Arteta, Aaron Ramsey, Alex Oxlade-Chamberlain, Santi Cazorla, Alexis Sanchez en Danny Welbeck
  • Opstelling Anderlecht: Silvio Proto, Olivier Deschacht, Chancel Memba, Frank Acheampong, Anthony Vanden Borre, Youri Tielemans, Sacha Kljestan, Andy Najar, Dennis Praet, Ibrahima Conté en Cyriac
  • Doelpuntenmakers: Mikel Arteta (minuut 25), Alexis Sanchez (minuut 29), Alex Oxlade-Chamberlain (minuut 58), Anthony Vanden Borre (minuut 61 en 73) en Aleksandar Mitrovic (minuut 90)
  • Context: bijna 60.000 supporters zagen hoe Arsenal die avond een 3-0 voorsprong uit handen gaf tegen Anderlecht. Dankzij een fenomenale Anthony Vanden Borre, die twee keer scoorde, en een piepjonge Aleksandar Mitrovic, zorgde paars-wit voor een ongelooflijke remontada. Tot op de dag van vandaag is dit één van de strafste comebacks in de geschiedenis van de Champions League-groepsfase. Paars-wit eindigde uiteindelijk derde in een poule met ook nog Dortmund en Galatasaray. Arsenal gooide op die manier groepswinst te grabbel.

5. Tottenham-Gent 2-2

• Datum: 23 februari 2017
  • Competitie: Europa League (zestiende finales)
  • Opstelling Tottenham: Hugo Lloris, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Eric Dier, Victor Wanyama, Mousa Dembélé, Kyle Walker, Ben Davies, Christian Eriksen, Dele Alli en Harry Kane
  • Opstelling Gent: Lovre Kalinic, Rami Gershon, Stefan Mitrovic, Samuel Gigot, Anderson Esiti, Brecht Dejaegere, Thomas Foket, Kenny Saief, Danijel Milicevic, Moses Simon en Kalifa Coulibaly
  • Doelpuntenmakers: Christian Eriksen (minuut 10), Harry Kane (minuut 20, owngoal), Victor Wanyama (minuut 61) en Jérémy Perbet (minuut 82)
  • Context: Nadat Gent een week eerder thuis met 1-0 won van Tottenham, volgde op 23 februari 2017 een toch wel spectaculairdere wedstrijd. Tottenham was één van de topfavorieten om de Europa League te winnen en stond op haar sterkst. Een rode kaart van Alli in minuut 39 bracht echter roet in het eten. Gent hield goed stand en zorgde voor een ongelooflijke stunt op Wembley. 80.000 fans zagen uiteindelijk de Buffalo's doorstoten. In de volgende ronde wachtte een Belgisch onderonsje met Genk dat werd gewonnen door de Limburgers. Een jaar eerder had Gent ook al gestunt in de Champions League. Credits naar Vanhaezebrouck.

6. Real Madrid-Club Brugge 2-2

• Datum: 1 oktober 2019
  • Opstelling Real Madrid: Thibaut Courtois, Sergio Ramos, Raphaël Varane, Nacho Fernandez, Daniel Carvajal, Casemiro, Toni Kroos, Luka Modric, Eden Hazard, Lucas Vazquez en Karim Benzema
  • Opstelling Club Brugge: Simon Mignolet, Simon Deli, Brandon Mechele, Eduard Sobol, Clinton Mata, Mats Rits, Ruud Vormer, Hans Vanaken, Percy Tau, Krépin Diatta en Emmanuel Dennis
  • Doelpuntenmakers: Emmanuel Dennis (minuut 9 en 39), Sergio Ramos (minuut 55) en Casemiro (minuut 85)
  • Context: Philippe Clement kon die avond net niet (volledig) stunten op Bernabéu. Club Brugge had vroeg in de tweede helft de kansen om een derde te scoren, maar zou uiteindelijk nog 2-2 gelijkspelen. Toch een ontzettend knap resultaat tegen een Real dat op haar sterkst stond, en de Champions League in die periode domineerde. In een poule met ook nog PSG en Galatasaray zou blauw-zwart derde eindigen. Ruud Vormer pakte op Bernabéu trouwens twee gele kaarten, terwijl Emmanuel Dennis vierde zoals Cristiano Ronaldo. Thibaut Courtois werd aan de rust (geblesseerd) vervangen.

7. Antwerp-Tottenham 1-0

• Datum: 29 oktober 2020
  • Competitie: Europa League (groepsfase)
  • Opstelling Antwerp: Jean Butez, Abdoulaye Seck, Ritchie De Laet, Jérémy Gélin, Faris Haroun, Martin Hongla, Pieter Gerkens, Koji Miyoshi, Simen Jukleröd, Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani
  • Opstelling Tottenham: Hugo Lloris, Davinson Sanchez, Ben Davies, Sergio Reguilon, Serge Aurier, Harry Winks, Giovani Lo Celso, Dele Alli, Steven Bergwijn, Gareth Bale en Carlos Vinicius
  • Doelpuntenmaker: Lior Refaelov (minuut 29)
  • Context: Royal Antwerp FC boekte die donderdagavond een historische zege. De 1-0 overwinning op de Bosuil (zonder publiek) tegen Tottenham was de eerste stunt in Europa sinds de terugkeer van The Great Old op het hoogste niveau. Ivan Leko haalde het met zijn team toen tegen de 'sterren' van José Mourinho. Tottenham speelde met enkele reservespelers, maar leed toch een pijnlijke nederlaag. RAFC zou dat seizoen als tweede doorstoten in een poule met ook nog LASK en Ludogorets. In de volgende ronde werd Antwerp echter uitgeschakeld door de Glasgow Rangers.

8. Porto-Club Brugge 0-4

• Datum: 13 september 2022
  • Opstelling FC Porto: Diogo Costa, David Carmo, Pepe, Zaidu, Joao Mario, Mateus Uribe, Stephen Eustaquio, Otavio, Galeno, Pepe en Evanilson
  • Opstelling Club Brugge: Simon Mignolet, Abakar Sylla, Brandon Mechele, Bjorn Meijer, Denis Odoi, Raphael Onyedika, Casper Nielsen, Hans Vanaken, Kamal Sowah, Andreas Skov Olsen en Ferran Jutglà
  • Doelpuntenmakers: Ferran Jutglà (minuut 15), Kamal Sowah (minuut 47), Andreas Skov Olsen (minuut 52) en Antonio Nusa (minuut 89)
  • Context: Club Brugge stootte in het seizoen 2022/2023 voor het eerst door naar de achtste finales in de Champions League. Een belangrijke (en historische) horde werd genomen op het veld van Porto, toen een monsterzege werd geboekt op Porto. Invaller Nusa kroonde zich trouwens tot tweede jongste doelpuntenmaker ooit in de Champions League (op dat moment). Blauw-zwart eindigde tweede in een poule met ook nog Bayer Leverkusen en Atlético Madrid. Benfica was in de achtste finales te sterk.

9. Antwerp-FC Barcelona 3-2

• Datum: 13 december 2023
  • Opstelling Antwerp: Jean Butez, Soumaïla Coulibaly, Toby Alderweireld, Owen Wijndal, Ritchie De Laet, Mandela Keita, Alhassan Yusuf, Arthur Vermeeren, Chidera Ejuke, Gyrano Kerk en Vincent Janssen
  • Opstelling FC Barcelona: Inaki Pena, Andreas Christensen, Jules Koundé, Alejandro Balde, Hector Fort, Oriol Romeu, Sergio Roberto, Fermin Lopez, Ferran Torres, Lamine Yamal en Robert Lewandowski
  • Doelputenmakers: Arthur Vermeeren (minuut 2), Ferran Torres (minuut 35), Vincent Janssen (minuut 56), Marc Guiu (minuut 91) en George Ilenikhena (minuut 92)
  • Context: Antwerp boekte haar eerste zege ooit in de Champions League en dat meteen tegen FC Barcelona. Oké, Barça speelde met een B-ploeg, maar had nog genoeg kwaliteit om deze wedstrijd (makkelijk) te winnen. Vooral het wedstrijdverloop was spectaculair. Antwerp gaf namelijk twee keer een voorsprong uit handen. De amper 17-jarige Ilenikhena scoorde de 3-2 in de 92ste minuut en werd de tweede jongste doelpuntenmaker ooit op het Kampioenenbal. De Bosuil ontplofte, terwijl Xavi pijnlijk afdroop. Het waren trouwens de enige punten in de UCL-groep met ook nog Shakhtar en FC Porto.

De winning goal van George Ilenikhena tegen Barcelona:

10. Union-Liverpool

• Datum: 14 december 2023
  • Opstelling Union: Anthony Moris, Koki Machida, Kevin Mac Allister, Christian Burgess, Noah Sadiki, Lazare Amani, Alessio Castro-Montes, Loïc Lapoussin, Cameron Puertas, Mohamed Amoura en Gustaf Nilsson
  • Opstelling Liverpool: Caoimhin Kelleher, Ibrahima Konaté, Jarell Quansah, Luke Chambers, Conor Bradley, Wataru Endo, Curtis Jones, Harvey Elliot, Ben Doak, Kaide Gordon en Cody Gakpo
  • Doelputenmakers: Mohamed Amoura (minuut 32), Jarell Quansah (minuut 39) en Cameron Puertas (minuut 43)
  • Context: op de laatste speeldag in de Europa League-groepsfase zakte Liverpool met een B-ploeg af naar het Lotto Park (waar Union Europees thuis speelde). De Brusselaars moesten nog presteren om Europees door te stoten, terwijl Liverpool al zeker was van de groepswinst. Klopp noemde het een verdiende zege voor de Brusselaars. Ongetwijfeld Union's mooiste Europese zege ooit, en dat amper één dag na de stunt van Antwerp tegen Barcelona. Doelpuntenmakers waren niemand minder dan de twee smaakmakers Amoura en Puertas. Union neemt het in de volgende ronde van de Conference League op tegen Frankfurt, na derde te eindigen in de UEL-poule met verder nog Toulouse en LASK Linz.